Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Herdenking Hoeksteen bij RAF-oorlogsmonument

Actueel 612 keer gelezen

Hekelingen – Vanmiddag vond bij het RAF-oorlogsmonument aan de Hekelingseweg de jaarlijkse herdenking voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog plaats.

Leerlingen van groep zes en zeven van basisschool De Hoeksteen (Schenkel), die het monument in 2011 geadopteerd heeft, legden samen met wethouder Hamerslag een krans en bloemen tijdens de herdenking.

Op 8 november 1941 stortte ongeveer op deze plek, wat toen nog poldergebied was bij het dorp Hekelingen, een bommenwerper van de Engelse Royal Air Force neer. Zes van de zeven Britse bemanningsleden van het vliegtuig kwamen om. Het grootste gedeelte van het vliegtuig werd enige tijd na het neerstorten geborgen. Pas veel later, in mei '76, werd de ontbrekende verwrongen stalen propeller door spelende kinderen in de grond gevonden. Later werd hiervan een monument gemaakt, dat op 4 mei 1990 onthuld werd. 'Verwrongen maar niet verslagen' staat op de sokkel van het monument te lezen. De zes openingen die op de sokkel werden aangebracht, staan voor de schreeuwende monden van de zes omgekomen vliegers in hun doodstrijd. De bladen van de propeller staan zo dat het V(rede) teken te herkennen valt.

Tijdens de herdenking werd twee minuten stilte gehouden en het volkslied gezongen. Op school werd voorafgaande aan de herdenking aandacht geschonken aan de Tweede Wereldoorlog en door de scholieren gedichten geschreven die bij het monument werden voorgedragen. De wethouder stond in zijn toespraak stil bij het feit dat de Britse vliegers toen in een voor hen onbekend land hun leven opofferden, opdat wij nu in vrijheid kunnen leven.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant