Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Kick-off project Vergroening schoolpleinen op Het Baken

Actueel 614 keer gelezen

Spijkenisse – Wethouder Mijnans was vanmorgen op basisschool Het Baken aanwezig bij de kick-off voor het project Vergroening schoolpleinen. Daarbij werden door kinderen van de leerlingenraad enkele fruitbomen op het schoolplein geplant.

Het idee voor het schoolplein vergroeningsproject is al geruime tijd geleden op Het Baken ontstaan. Directeur Sijmen Kosten klopte met zijn plannen aan bij de gemeente Nissewaard, waarna het project werd opgezet en andere basisscholen in Spijkenisse aanhaakten. In september maakte de gemeente de plannen, waaraan zij 50.000 euro gaat bijdragen, en de deelnemende scholen bekend. Dit zijn De Akkers, Marimba, Mgr. Bekkersschool, Piramide, Vuurvogel, Vogelenzang, Geelinckschool, Toermalijn en Het Baken. Vanuit de provincie Zuid-Holland wordt eenzelfde bedrag in het project geïnvesteerd. Daar bovenop draagt de Rabobank 10.000 euro bij en nam de directeur van Het Baken vanmorgen een door Shell geschonken cheque van 5000 euro in ontvangst. Het bedrag van de provincie is bedoeld om het gehele proces te begeleiden; de bijdragen van gemeente, Rabobank en Shell worden gebruikt voor de uitvoering.

De scholen gaan zelf invulling geven aan de vergroening van hun schoolpleinen. Allereerst zijn ze aan de slag gegaan met het maken van een totaal ontwerp voor een op natuurlijk spelen gericht plein. Leerlingen, ouders, directeuren en andere bij de scholen betrokkenen, zijn bij andere scholen en projecten buiten Nissewaard gaan kijken om ideeën en inspiratie op te doen. 'Daaruit is een wensen lijstje ontstaan en zijn we een eerste ontwerp gaan maken', vertelt directeur Sijmen Kosten.

De scholen moesten zelf op zoek naar bedrijven en ouders die gaan meehelpen bij de uitvoering. Onderling hebben de deelnemende scholen werkgroepen opgezet waarin de taken zoals pr, financiën en dergelijken gedeeld worden. De eerste fase van de vergroening van het schoolplein van Het Baken zal onder andere bestaan uit het plaatsen van wilgenhutten, het doormiddel van boomstammen maken van buitenklassen, de aanleg van een kruidenspiraal, pluktuin en moestuin, de aanleg van hoogteverschillen en het uitkiezen van een hoveniersbedrijf die dit gaat uitvoeren. Daarnaast blijven de speeltoestellen die nu al op het schoolplein staan. Naar verwachting zal het enkele jaren duren voordat een totale metamorfose van het schoolplein is gerealiseerd. Het Baken draagt zelf financieel bij door onder andere inzameling van statiegeld flessen.

'Het is vooral een project voor de wijk en zeker niet zo dat alleen onze leerlingen hier gebruik van mogen maken. Het hek om het plein blijft, maar we willen in de toekomst een soort sleutelregeling dat alle kinderen uit de wijk hier overdag, ook na schooltijd en in het weekend, gebruik van kunnen maken', aldus Kosten. Ook wordt gepraat met De Toermalijn, dat aan de andere kant van het naastgelegen wijkcentrum gevestigd is, om hierin samen op te trekken en de twee vergroende schoolpleinen met elkaar te verbinden.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant