Open Monumentendag in Spijkenisse | GrootNissewaard.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226283&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo grootnissewaard.nl
Foto: Foto-OK.nl

Open Monumentendag in Spijkenisse

  •   185 keer gelezen   Actueel

Spijkenisse - Op 8 september kunt u in Spijkenisse een kijkje nemen achter deuren die anders voor u gesloten blijven. Tijdens Open Monumentendag zetten diverse monumentale panden de deur voor u open en kunt u onbekende locaties bezoeken.

Begraafplaats Vredehofstraat (vertrek vanaf Kerkring 1)
Wandel mee en leer iets over de historie van de begraafplaats, de mensen die er begraven liggen en over hun rol in de gemeenschap van Spijkenisse. Bij goed weer gaan de gidsen gekleed in traditionele Spijkenisser klederdracht. Wandelingen om 13.00 uur en om 15.00 uur (duur 75 min). Vertrek: bij de kerktoren van Dorpskerk Spijkenisse

Bibliotheek Boekenberg Spijkenisse en het bordes voor de bibliotheek (Markt 40)

 • Ontdek het Rijksboek
  Het boek 'Rijks, Meesters van de Gouden Eeuw' is aan de collectie van de bibliotheek toegevoegd. Tijdens Open Monumentendag kun je het boek onder begeleiding doorbladeren.
 • Oudheidkamer
  Een prachtige maquette van het dorp Spijkenisse in 1938, foto's, kaarten, voorwerpen en digitaal beeldmateriaal nemen u mee naar vroegere tijden in Spijkenisse. Federatie Spijkenisse Samen (FSS)
 • De Federatie Spijkenisse Samen neemt voor de 8e keer deel aan de OMD in Nissewaard. Voor de FSS is dit haar multiculturele dag maar doen dit wel met het thema van de Open Monumentendag. Dit jaar is dit "In Europa", in de vorm van gezellige muziek. De FSS leden (afkomstig uit Suriname, Nederlandse Antillen, Turkije, Indonesie, Filipijnen, Soedan, Somalië., en Japan) zijn aanwezig met hun proeverijen en informatie over hun activiteiten.

Bibliotheek Boekenberg Spijkenisse is open van 10.00 – 16.00 uur en op het bordes voor de bibliotheek is het programma van de FSS van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Dorpskerk Spijkenisse
In het oudste monument van Spijkenisse kunt u terecht voor een rondleiding in kerk en toren. Daarnaast zal het carillon bespeeld worden door beiaardiers Bas de Vroome en David van der Vlies en geven daarnaast uitleg.
Tijd: 10.00-17.00 uur
Waar: Kerkring 1

Gemaal De Leeuw van Putten en fluisterboot De IJsvogel (Noordeinde 93)
In het gemaal is, naast de tentoonstelling Droge Voeten van Waterschap Hollandse Delta, een kleine expositie over de bouw en historie van het gemaal te zien. Er is een mooi, werkend schaalmodel van de originele stoominstallatie te bekijken. Dit schaalmodel is gemaakt door een paar enthousiaste mensen naar de originele bouwtekeningen van rond 1880.

 • Kom gezellig kletsen over Spijkenisse van vroeger tijden onder het genot van een kopje koffie of thee met gratis poffertjes.
 • Het gemaal is tevens het centrale informatiepunt van Open Monumentendag in Nissewaard.
 • De fietsroute van Vereniging Historisch Spijkenisse start vanaf het gemaal en voert door alle kernen van de gemeente. Vanuit iedere kern kan gestart worden.
  Tijd: 10:00-16:00 Waar: Noordeinde 93
 • Het gemaal is tevens het centrale informatiepunt van Open Monumentendag is Nissewaard.
 •  De fietsroute van Vereniging Historisch Spijkenisse start vanaf het gemaal en voert door alle kernen van de gemeente. Vanuit iedere kern kan gestart worden.
 •  Het gemaal is tevens hét centrale informatie punt van Open Monumentendag in Nissewaard.

Fluisterboot De IJsvogel
De fluisterboot vaart tijdens Open Monumentendag om 12.30 en om 14.00 uur (duurt ca 60 minuten). Kaartjes voor deze tochten zijn gratis en vanaf 10.00 uur verkrijgbaar in het gemaal.

Korenmolen Nooit Gedacht
Derde generatie molenaar Jan van Kranenburg jr. leidt bezoekers rond en bij genoeg wind wordt er ook echt gemalen. Voor de bakkers onder ons, u kunt terplekke zelfgemaakte broodmixen kopen . Op het terras van De Meiden van de Molen kunt u bovendien genieten van een gratis wentelteefje.
Tijd: 10.00-16.00 uur
Waar: Noordeinde 99.

Museum/groentewinkel Mak
Maak kennis met de familie Mak, hun winkel en woonhuis. De vader van de dames, Jan Mak, is waarschijnlijk rond 1911 samen met zijn vrouw Aagje van Bodegom met deze winkel begonnen.
Tijd: 10.00-17.00 uur.
Waar: Voorstraat 26

Museumwoning Back to the Sixties
Bezoek deze naar zestiger jarenstijl terug gerenoveerde en volledig ingerichte flatwoning en ervaar hoe er toen werd gewoond. In de serre is tijdens Open Monumentendag (ook nog op zondag) een expositie over het thema "Europa" (in de zestiger jaren) ingericht
Tijd: 10.00-17.00 uur
Waar: Eikenlaan 37A

Nobelstraat
100 jaar geleden is de eerste steen gelegd voor de bouw van de Betonstraat.
De meeste inwoners van Spijkenisse weten deze waarschijnlijk eerste prefab huizen van Nederland niet eens te vinden, achter het oude postkantoor, staan de woningen nogal achteraf en verscholen.
Tijd: 10.00-17.00 uur
Waar: Nobelstraat

't Oude Raadhuys, 't Cachot en de Kunstmarkt op het Noordeinde
Op het Noordeinde biedt de jaarlijkse kunstmarkt een rijke schakering aan beeldende kunst en is van 10:00 tot 17:00 uur te bezoeken. In de galerie gevestigd in 't Oude Raadhuys is vanaf 10:00 uur de nieuwe expositie met de titel 'Kill my Darling' te bezoeken. De expositie wordt om 15:45 uur officieel geopend door de Dichter des Vaderlands Esther Naomi Perquin.

Om 15.45 uur  is dit ook een locatie van "Stemmen In Nissewaard". Esther Naomi Perquin draagt voor uit eigen werk.
Tijd: 10.00 – 17.00 uur.
Waar: Noordeinde


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226283&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768103&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Adverteren op tv? Mail ons!

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226285&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>