Afbeelding
Foto: stock

Huishoudens net boven de armoedegrens hebben moeite om rond te komen

Actueel 620 keer gelezen

Van huishoudens op of onder de armoedegrens is bekend dat zij veel financiële problemen ervaren. Minder is bekend over de groep Nederlanders die net boven het sociaal minimum zitten.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2014 ruim 720 duizend particuliere huishoudens een inkomen op of net onder het sociaal minimum hadden. Dit sociaal minimum wordt ook wel de armoedegrens genoemd. Drie van de vier huishoudens uit deze groep ervaren veel financiële problemen. Er is veel bekend over deze groep Nederlanders. Minder is bekend over de groep Nederlanders die net boven het sociaal minimum zit.             

Dit onderzoek, dat mogelijk is gemaakt door Instituut Gak, is gericht op het verkrijgen van inzicht in de leefwijze en het bestedingspatroon van juist deze groep. Hiertoe analyseerde het CBS bestaande registratiegegevens en ging het Verwey-Jonker Instituut in gesprek met 45 mensen uit de doelgroep.

Vrijwel alle 45 respondenten geven aan dat het lastig is om alles elke maand weer rond te breien. De meeste mensen lukt het wel om de vaste lasten te betalen, maar er blijft weinig over voor extra's of onvoorziene uitgaven. Bijna niemand kan het zich veroorloven om op vakantie te gaan. Ook is er weinig geld voor cadeautjes of uitstapjes. Voor de meeste mensen is het een way of life geworden om altijd bezig te zijn met inkomsten en uitgaven, heel bewuste aankopen te doen en waar mogelijk te besparen. Daarbij krijgen mensen wisselend steun van hun netwerk.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant