Afbeelding

Toenemende drukte op Europese wegen

do 26 jul 2018, 09:00 Actueel 317 keer gelezen

Regio - De ANWB verwacht voor komend weekend grote drukte op de Europese vakantieroutes. In Frankrijk wordt het erg druk op de routes naar het zuiden. Vanwege het begin van de schoolvakanties in Zuid-Duitsland trekt daar een flinke golf vakantieverkeer naar het zuiden. Die is ook te merken in landen als Zwitserland, Oostenrijk en Italië. 

De ANWB denkt dat de vakantiedrukte in Nederland dit weekend wel meevalt, maar hier sluit Rijkswaterstaat wel een aantal snelwegen af voor ingrijpende werkzaamheden. Dat is o.a. het geval bij het Haagse knooppunt Ypenburg op de A4 naar Rotterdam. Bij Arnhem gaat de A12/A50 richting Utrecht tot 6 augustus dicht tussen de knooppunten Waterberg en Grijsoord. Weggebruikers moeten een flink stuk omrijden. Drukbezochte evenementen zijn dit weekend het Truckstarfestival in Assen en zaterdag Rotterdam Unlimited, in het centrum van de stad.

Wie dit weekend met de auto op vakantie gaat in het buitenland ontkomt zaterdag niet aan lange files. Vanuit Zuid-Duitsland vertrekken vakantiegangers uit Beieren en Baden Württemberg. Dat leidt tot files op de Autobahnen naar het zuiden als de A3, de A5, A8 en de A93. In Frankrijk kunnen we gerust spreken van grote drukte in de Rhône-vallei op de A6/A7 en op de A10 bij Orléans richting Bordeaux. Ook in het midden door het Centraal Massief lopen de A20, A75 en de A61 zaterdag vol. De finish van de Tour zondag in Parijs lokt honderduizenden bezoekers. Rond Parijs worden echter geen snelwegen afgesloten.

In Oostenrijk zijn de A10 Salzburg-Villach, de Karawankentunnel (A11) naar Slovenie in de A11 en de Fernpasroute (B179) de grootste knelpunten. Formule 1 fans op weg naar de Hungaroring bij Budapest staan in de file op de A4 vanuit Wenen bij de grensovergang Nickelsdorf. Vakantiegangers in Zwitserland onderweg naar het zuiden moeten dit weekend rekening houden met wachttijden van meer dan twee uur voor de Sint Gotthardtunnel (A2). De kans is groot dat de file daar in de nacht van vrijdag op zaterdag niet eens oplost. In Italië is het vooral druk rond op de wegen naar de meren in het noorden, op de A10 Genua-Savona en op de A14 Bologna-Rimini.

Onderweg kun je actuele verkeersinformatie volgen via Twitter op @ANWBeuropa. Ook de Vakantiehulp-app geeft actuele reistijden per vakantieroute.

Uit de krant