Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Zomaar een Nissewaarder: Els Dördregter-Sterk

Actueel 354 keer gelezen

Els Dördregter-Sterk werd ruim 71 jaar geleden in Harmelen geboren. Sinds '77 woont ze in Heenvliet waar ze zich als vrijwilligster voor tal van zaken en mensen inzet.

Els is de oudste uit een gezin met zeven kinderen. Na de mulo en mms volgde ze de verpleegkunde opleiding A in het sanatorium in Bilthoven. Aansluitend behaalde ze de kraamaantekening, de kinderaantekening en deed daarna de revalidatieopleiding in Heliomare in Wijk aan Zee, waar ze ook als subhoofd van de kinderafdeling werkte. Vervolgens werkte ze in een tehuis voor demente bejaarden in Harmelen en ging daarna aan de slag bij de Johanna stichting in Arnhem als hoofd van het kleuterpaviljoen.

Ondertussen leerde ze haar man kennen. Ze trouwde, stopte met werken en ging in 1973 met haar man Spijkenisse wonen. 'Ik werd gevraagd voor vrijwilligerswerk in de Felicitas Parochie in de Lisstraat.' Toen ze in het ziekenhuis belandde vanwege haar eerste zwangerschap stopte ze daarmee. In '74 en '75 werden haar zoon en dochter geboren en enige tijd daarna verhuisde Els met haar gezin naar Heenvliet. 'De verhuisdozen stonden nog in de gang toen op een dag de deken van Brielle bij ons aanbelde, met de vraag of ik wilde helpen bij de opzet van Katholieke kerkdiensten in Heenvliet.' Els ging samen met anderen aan de slag. Tweewekelijks werden in de Hervormde kerk de Katholieke diensten georganiseerd. Verder organiseerde ze eerste communies, gaf ze catechese en organiseerden ook diensten bij trouwerijen, uitvaarten en ging en gaat op huisbezoek.

Toen dit stopte, werd Els vrijwilligster bij de Katholieke gemeenschap Geervliet waar ze mede de liturgie verzorgt. Sinds 2008 is ze lid en coördinator van de rouwverwerkingsgroep Brielle. 'Dat beslaat een groot gebied: Vierpolders, Brielle, Geervliet, Abbenbroek, Zwartewaal, Oostvoorne, Rockanje en Heenvliet. Eerst deden we de huisbezoeken met drie vrijwilligers, maar nu doen we het met z'n tweeën. Het is de bedoeling dat we mensen die een dierbare verloren gedurende een jaar bezoeken, maar sommige als daar behoefte aan is veel langer.' Els heeft geen rijbewijs of auto en doet alles op de fiets. Tussendoor verzorgde ze (langdurig) thuisverpleging en mantelzorg bij diverse ouderen in Heenvliet en verzorgde haar man die na twee jaar ziek te zijn geweest zes jaar geleden overleed.

Het beheer en onderhoud van het Bernissebad in Heenvliet waar Els regelmatig zwom werd 12 jaar geleden ondergebracht in een stichting die op vrijwilligers draait. Els onderhoudt er met vijf andere vrijwilligers gedurende tien maanden per jaar de tuin. Dat tuinieren is een hobby waarin ze zich helemaal uitleeft. Ook is ze sinds 1997 vrijwilligster bij stichting Stede en Vrye Heerlijkheid. Bij de jaarlijkse openstelling van de Beeldentuin zit ze regelmatig achter de kassa (foto). Tussen al het vrijwilligerswerk door vindt ze ook tijd voor hobby's als breien, naaien, schouwburg- en concertbezoek en haar vier kleinkinderen. Ondanks inmiddels twee 'nieuwe' knieën en een nieuwe heup heeft ze energie voor tien en nog niet van plan om achter de geraniums te gaan zitten. Onlangs kreeg ze voor haar tomeloze inzet een Koninklijke onderscheiding.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant