Luchtfoto van de NAM-locatie aan de Papendijk (2008). Het betonnen oppervlak is de locatie.
Luchtfoto van de NAM-locatie aan de Papendijk (2008). Het betonnen oppervlak is de locatie. Foto: NAM

NAM heeft plannen om het laatste kleine gasveld in Spijkenisse aan te boren

Actueel 2.248 keer gelezen

Spijkenisse - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is al sinds de jaren '50 actief in Zuid-Holland. Sinds 1990 heeft NAM de gaswinningslocatie aan de Papendijk en er wordt sinds 2006 gas gewonnen uit drie verschillende kleine gasvelden. Het geproduceerde gas wordt met een ondergrondse gasleiding naar de behandelingsinstallatie in Barendrecht gebracht. Het einde van de productie uit deze drie gasvelden is in zicht en de productie loopt al terug. Er is alleen een bepaalde doorstroom nodig om het systeem in bedrijf te kunnen houden. Daarom is het aanboren van het laatste kleine gasveld in Spijkenisse belangrijk. NAM is voornemens dit laatste veld in productie te nemen. Met het extra gas kan de productie uit de gasvelden nog een aantal jaren extra worden voortgezet. Naar verwachting wordt er nog circa 5 – 10 jaar gas gewonnen in de regio Spijkenisse.

De nog uit te voeren boring naar dit kleine gasveld zal moeten aantonen of er daadwerkelijk aardgas wordt aangetroffen. Het gasveld ligt op circa 2,5 kilometer diepte. De werkzaamheden zullen volgens de huidige planning plaatsvinden in het tweede kwartaal van 2019, vanaf de NAM-locatie aan de Papendijk. Voor die tijd zal NAM directe omwonenden en inwoners zorgvuldig informeren over de activiteitenen, wat zij ervan gaan merken en inwoners de gelegenheid geven vragen te stellen en erover in gesprek te gaan.

Winningsplan
Voordat NAM dit kleine gasveld in productie mag nemen is een goedgekeurd winningsplan nodig. Vorig jaar heeft NAM een winningsplan voor dit gasveld ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het Ministerie heeft onder andere de gemeente Nissewaard om (technisch) advies gevraagd om zodoende de lokale belangen te behartigen. Later dit jaar zal de beslissing (ontwerpinstemmingsbesluit) op het winningsplan voor alle inwoners in te zien zijn en organiseert het Ministerie een informatiebijeenkomst voor inwoners. In deze periode heeft een ieder de mogelijkheid een zienswijze in te dienen.

Waarom nog steeds aardgas?
Aardgas voorziet momenteel nog zo'n 40% van de Nederlandse primaire energiebehoefte. Hoewel in de gebouwde omgeving stevig ingezet wordt op het geleidelijk uitfaseren van het gebruik van aardgas, blijft aardgas de komende decennia nog een belangrijke rol spelen om Nederland van energie te kunnen blijven voorzien. Het mogelijke extra gas uit dit laatste kleine veld compenseert het gas uit Groningen niet. Het gas is hoogcalorisch en wordt voornamelijk gebruikt voor de land- en tuinbouw en de industrie. Alleen huishoudens gebruiken het laagcalorische gas uit Groningen.

Nog nooit een aardbeving in Zuid-Holland geweest
Dit laatste gasveld is 20.000 keer kleiner dan het gasveld in Groningen. Ook de ondergrond is anders. Daarnaast zijn de overige gasvelden in de regio Spijkenisse al bijna uitgeproduceerd. De kans dat deze kleine velden aardbevingen veroorzaken is dan ook zeer gering. Er is in deze regio in de afgelopen 70 jaar nog nooit een aardbeving door gaswinning waargenomen. Ook de nog te verwachten bodemdaling door gaswinning is volgens de NAM zeer gering, 0 tot 2 cm tot het eind van de winning.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant