Afbeelding

Mantelzorgers in debat met politiek

Actueel 71 keer gelezen

Spijkenisse/Den Haag - In het kader van de Dag van de Mantelzorg bezochten mantelzorgers uit Spijkenisse Den Haag. Eerst gingen ze in debat met een aantal politici over de gevolgen van de voorgenomen bezuinigingen. Na de lunch bezochten zij het Binnenhof en de Ridderzaal. Het bezoek aan de Tweede Kamer kon niet doorgaan vanwege de bijeenkomst van gewonde veteranen bij de Staten-Generaal.

Debat over zorg
Het kabinet moet bezuinigen en denkt een deel van die bezuinigingsopdracht te kunnen realiseren door te besparen op de zorg. Steeds vaker lijken de mantelzorgers daarbij het antwoord om te tekorten op te vangen. In de informele zorg wordt door de inzet van mantelzorgers en vrijwilligers ruim 7 miljard euro bespaard. Een aantal Spijkenisser mantelzorgers ging in debat met Fleur Agema (PVV), Vera Bergkamp (D’66), Renske Leyten (SP), Linda Voortman (GroenLinks), Okkje Tellegen (VVD) en Carla Dik (CU).

Gemeente verantwoordelijk
Per 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor ondersteuning, begeleiding en verzorging van haar burgers. Is de gemeente daar wel klaar voor?  Mantelzorgers zeggen van niet en daarbij krijgen zij steun van de PVV, SP en GroenLinks.  ‘Het zorgdebat wordt gedomineerd door irreële ideeën’, stelt Fleur Agema.  Volgens haar hebben de gemeenten niet voldoende mensen in huis om de gigantische bezuinigingen uit te voeren.’ Daarbij komt dat die bezuinigingen helemaal niet nodig zijn. Ruim 100.000 mensen kunnen het verzorgingstehuis niet in en 50% van de thuiszorg verdwijnt. Het zorgsysteem is te kwetsbaar’.  Renske Leyten vergelijkt de mantelzorger met een vaatdoek. Steeds vaker worden ze uitgewrongen en opnieuw gebruikt. De VVD verwacht dat de gemeenten het wel kunnen, net als de CU.  Volgens Carla Dik moet een mantelzorger ook eens NEE kunnen zeggen. Het is immers niet de bedoeling dat zij professionele zorgtaken uit moeten voeren.

Kritische mantelzorgers
Tijdens het debat zijn de mantelzorgers uiterst kritisch richting de politiek. Weten zij wel wat er speelt? Weten zij wel tegen welke problemen de mantelzorgers aanlopen? Mantelzorgers hebben ook het idee dat er niet naar hen geluisterd wordt.  En juist dat luisteren naar elkaar is belangrijk. Blijven luisteren was dan ook de oproep van wethouder Van der Schaaf, die het debat bijwoonde. Luisteren naar de mantelzorgers, luisteren naar de gemeente. Alleen dan kan de transitie goed verlopen en kan voorkomen worden dat mantelzorgers overbelast raken door alles wat bij hen op de schouders gelegd wordt.

Meer over het debat leest u komende week in de krant. Hieronder een kleine impressie:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant