Afbeelding
Foto: CSG De Oude Maas

De Oude Maas herdenkt Jan Campert

Actueel 989 keer gelezen

Spijkenisse - In het kader van 'Adopteer een Monument' hebben leerlingen van PENTA college De Oude Maas gisteren een herdenking gehouden.

Dat was bij het monument dat voor Jan Campert is opgericht.

Jan Campert is in 1902 in Spijkenisse geboren en hier opgegroeid. Het monument is te vinden aan de Jan Campertkade in Spijkenisse. Afgelopen zondag was zijn sterfdag.

Hij overleed op 12 januari 1943 in concentratiekamp Neuengamme in Duitsland. In de periode daarvoor werd hij van kamp naar kamp gesleept door de nazi's. De meeste mensen kennen Jan van het gedicht 'Het lied der achttien dooden', dat hij schreef voor 15 leden van de Geuzen en drie februaristakers. De Geuzen was een verzetsgroep die al in de meidagen van 1940 begon met verzet. De groep werd nog geen jaar later door de Duitsers opgerold. 15 leden van de groep werden in een schijnproces ter dood veroordeeld. Samen met 3 februaristakers werden zij op 13 maart 1941 op de Waalsdorpervlakte vermoord. Wat veel mensen niet weten, is dat Jan niet alleen schrijver, dichter en journalist was, maar ook actief was bij het helpen ontsnappen van Joden naar België. Bij dat gevaarlijke werk werd hij op 21 juli 1942 gearresteerd. Uiteindelijk heeft zijn verzet tegen de bezetters geleid tot zijn dood.

Dit verhaal hebben de leerlingen meegekregen. 'Het leert ons dat vrijheid soms een hoge prijs kent. Het leert ons ook dat het op zijn zachtst gezegd niet altijd prettig is om een grote sterke leider te hebben en dat wij heel wat te verliezen hebben, als wij de waarde van onze vrijheid niet kunnen of willen zien. Dat wil ik de leerlingen meegeven', aldus Hans Mellink, leraar maatschappijleer op De Oude Maas. De leerlingen vonden het een indrukwekkend verhaal. Jasmine: 'Het is vooral erg voor zijn vrouw en zijn zoon Remco. Hij moest al op zeer jonge leeftijd zijn vader missen' Amber Putting vond het een interessant en boeiend verhaal:'Het is toch wel heel bijzonder dat iemand in die tijd Joodse mensen hielp terwijl hij wist wat voor risico hij liep. Daar kan je alleen maar bewondering voor hebben'. In het kader van 75-jaar vrijheid, kunnen scholen zich aanmelden om een monument te adopteren en zo in de lessen aandacht besteden aan dit jubileum.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant