Afbeelding
column

Trots leven

Column 390 keer gelezen

Leven, ja dat doen we allemaal. Ongevraagd word je op de wereld gezet. Soms gewenst, soms niet. Je weet maar een ding zeker, dat je ook op een bepaald moment weer afscheid neemt. Daar heb je niet altijd invloed op. Tussen start en finish ligt een aantal jaren. Soms (te) kort en soms heel erg lang. 

Het wrede is dat veel mensen niet eens invloed hebben op hun manier van leven. Als je in een rijk land geboren wordt en fijne ouders hebt zal het wel los lopen. Dan krijg je vaak de kans een opleiding te volgen, leuk werk te zoeken en een mooi leven op te bouwen. Ja, ja, maar kijk eens in ons eigen land. Zelfs hier loopt het spaak. Probeer maar eens een woning te vinden. Eigenlijk niet meer te doen. Wat wil je zonder woning, een relatie opbouwen, gezin starten? 

Ook gezondheid speelt een rol, ben je ziek, zwak en misselijk? Dan heb je het zwaarder dan iemand die kerngezond is. Al met al hebben we het in Nederland nog niet zo slecht. Er is drinkwater, eten, scholing, gezondheidszorg en je hebt de mogelijkheid zelf te kiezen als het einde nadert.

Er zijn plaatsen op de wereld waar dit allemaal niet is. Je zal maar in de Gazastrook wonen. Ruim een jaar geleden had je het niet geweldig maar was er eten, water en gezondheidszorg. Nu is het vluchten naar….wat, waar? Net zo als in het oosten van Oekraïne, daar zijn dorpen en steden waar geen steen meer op de andere ligt. En zo zijn er veel landen en gebieden waar je je leven niet zeker bent. Is niet gek dat mensen op de vlucht slaan. Willen zorgen voor hun kinderen en een toekomst zoeken. 

Dan zijn er politici die deze mensen direct weer terug willen sturen! Zijn die nu trots op de onzin die ze uitkramen? Zijn “leiders” als Poetin of Netanyahu trots zijn op wat ze aangericht hebben als hun laatste minuten zijn aangebroken? 

Na zoveel oorlog, zoveel volkerenmoord in het verleden hebben we niets geleerd. Tijd om angst opzij te zetten en deze “leiders” eruit te gooien, ook die in Nederland hun rare ideeën verspreiden. Helaas, het zal nooit veranderen. Maar zorg dan in ieder geval dat je tussen start en finish een mooi leven gehad hebt en trots kan zijn op wat je bereikt hebt.

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant