Afbeelding
column

Nederlanders

Column 181 keer gelezen

Soms hoor je dingen waardoor je gaat na denken. Zo zat mijn vrouw vanavond te bellen met een vriendin. Ik hoorde ze tegen elkaar zeggen “vervelend deze tijd, dat je niets meer kan en nergens naar toe mag. Geen familie, want alle broers en zussen zijn op leeftijd, geen vrienden en kennissen, vanwege dezelfde reden” En toen dacht ik, verdraaid deze vriendin is de enige waar we nog geweest zijn afgelopen zomer, op een zonnige maar wat koele woensdag, sinds het begin van de corona crisis. In bijna een jaar dus. En nu is het niet dat we dagelijks uit eten gingen of iedere week naar de bioscoop of het theater. Maar we bezochten wel graag de optredens van de Amazing Stroopwafels, vrienden van ons. En ook dat gaat niet meer. Wel leuk dat Wim Kerkhof afgelopen zomer een complete serie balkon optredens gedaan heeft vanuit zijn huis in Vlaardingen. Ze staan vast nog wel op facebook. Soms met zijn mede stroopwafel Rien of wafel Arie. Of met Merel Vercammen op viool of met zijn zoon Merlijn die ook leuk gitaar speelt. En zij waren niet de enigen die creatief waren!

Kortom er kon niets, maar kon toch nog wel van alles in het afgelopen corona jaar. Mensen werden heel inventief. Maar wat wacht je als het te lang gaat duren? Dat hebben we gezien, dan slaat de stemming om gaat de vlam in de pan. Terwijl het grootste deel van de bevolking keurig thuis zit gaat een klein deel naar buiten de boel kort en klein slaan, in de fik steken en leeg plunderen. Hoe idioot kan je zijn? Je schaamt je dat zij zich Nederlander noemen!

En dan zie je tóch weer dat er niets mag, maar wel veel kan. Dan zie je dat anderen ineens de handen ineen slaan en een actie opzetten om die getroffen middenstanders die het, na die rot maanden nu helemaal niet meer weten, te helpen. De man van de winkel met de voedingspillen in zuid, die mevrouw van de Primera en de mensen van Plaswijk. Dan hoor je die man uit zuid met een buitenlands accent twee jongens, uit Gelderland nota bene, bedanken. En den ben je toch weer trots, ook dat zijn allemaal Nederlanders!

Fred Lorsheijd

Uit de krant

Uit de krant