Felgele boeien geven aan waar boomstammen zijn afgezonken.
Felgele boeien geven aan waar boomstammen zijn afgezonken.

Lezers schrijven: De keuze: Natuur of recreatie

Algemeen 331 keer gelezen

Kies je voor de natuur, die ook ruw en grillig kan zijn, of ga je voor recreatie en entertainment? Dat is een vraag die ook opgaat voor De Bernisse.

Op diverse plekken in de Bernisse zijn ijsvogelwanden aangelegd compleet met kunstmatige nestgangen. Wij zijn van mening dat dat onnodig is. Met de ijsvogel gaat het al jaren goed; ook zonder menselijke hulp. Na een strenge winter kan het wat minder gaan, maar altijd herstelt de soort zich. Dit is een volkomen natuurlijk proces. 

Op andere plekken zijn boomstammen afgezonken, onder andere bedoeld als paai- en schuilplaats voor vissen. Wij kunnen zo’n beetje extra ruigheid goed waarderen, want veel andere organismen zullen er baat bij hebben. Maar waarom die obstakels dan markeren met felgele boeien, die een smet zijn op de natuurlijke omgeving? De recreatievaart kan toch op een veel natuurlijker manier worden gewaarschuwd, als dat al nodig is.

Wij begrijpen dat men het gebied aantrekkelijker wil maken voor allerlei recreanten, maar wat ons betreft graag niet met (onnodige) maatregelen die dan ook nog eens het natuurlijke karakter van het gebied aantasten. 

Tino van Kampen en Peter Ganzeboom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant