Bij het rapport hoorde een fototentoonstellinkje.
Bij het rapport hoorde een fototentoonstellinkje. Foto: Foto-OK.nl

Voor de echte natuur hoef je helemaal niet ver te reizen

Algemeen 137 keer gelezen

Spijkenisse – In opdracht van de gemeente Nissewaard heeft de Taxon Foundation een wetenschappelijk onderzoek gedaan in een negental tuinen in de wijken de Akkers, Vogelenzang en Maaswijk.

De resultaten werden door de Leidse onderzoekers vorige week in een biodiversiteitscafé gepresenteerd. Het onderzoek betrof vooral ongewervelde dieren, dus insecten en spinnen. 

355 soorten
Gedurende een aantal dagen waren diverse wetenschappers, samen met de bewoners, gericht op zoek naar kleine dieren die op en tussen de planten en stenen leven.  Maar liefst 355 verschillende soorten werden in begin mei gevonden. Daaronder ook een nieuwe soort voor Nederland en een andere soort voor het eerst in Zuid-Holland.

Veel diversiteit
Het onderzoek werd in verschillend aangelegde tuinen gedaan, waardoor er zoveel verschillende soorten kleine medebewoners gevonden werden. Eindconclusie is: het is met de tuinen in Spijkenisse nog niet zo slecht gesteld! Om de verborgen natuur dichtbij te vinden, moet er wel diversiteit in tuinen zijn. Van keurig aangelegde percelen tot wat minder goed onderhouden tuinen. Terloops werd er ook voor gepleit om tegels uit de tuin te halen en er vooral inheemse plantensoorten in te planten.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant