De heer en mevrouw De Looff In (beeld) gesprek met burgemeester Van Oosten.
De heer en mevrouw De Looff In (beeld) gesprek met burgemeester Van Oosten. Foto: Martin M. Marcus.

‘Ik heb heel Zeeland en Spijkenisse opgemeten!’

Algemeen 748 keer gelezen

Spijkenisse - De heer De Looff was zijn hele leven werkzaam als landmeter. Eerst in de provincie Zeeland, waar hij na de grote watersnoodramp van 1953 de grote ruilverkaveling in de hele provincie letterlijk in kaart bracht en later in de groeigemeente Spijkenisse.

Maar in zijn jeugd moest hij nogal eens verhuizen, omdat zijn vader bij de douane werkte. Na zijn opleiding ging hij werken bij het kadaster in Middelburg, die aan de toenmalige ruilverkaveling in de zwaar getroffen provincie een flinke kluif had. ‘We moesten er met elkaar ervoor zorgen, dat de ondergelopen gebieden weer zoet werden. Daardoor werden de eilanden weer geschikt voor de landbouw’, herinnert hij zich.

Sportdag
Op het grote kantoor werkte, weliswaar op een andere afdeling, ook Jopie de Kok. Tijdens een sportdag voor al het personeel ontmoette zij de jonge Ko. ‘Daar zag ik direct wel wat in’, zegt ze glunderend. Maar hij zag haar nog niet direct zo zitten, want de verkering met een ander meisje was net uit. ‘Dat gaat niet door’, zei hij. ‘Daar begin ik niet aan.’ Dat idee veranderde wel degelijk en op 22 juni 1961 trouwden ze in Goes.

Groenewoud
Toen de ruilverkaveling rond was, moesten een aantal landmeters letterlijk het veld ruimen, dus werd er gesolliciteerd. De gemeente Spijkenisse had een landmeter nodig en het echtpaar kreeg een flat in de Cypressenstraat toegewezen. Toen later de wijk Groenewoud werd ontwikkeld, zette Ko de Looff letterlijk de piket paaltjes voor hun eengezinswoning uit. Hij laat direct een luchtfoto van die wijk in ontwikkeling zien.

Vogels tellen
Door een slimme truc kregen zij de eengezinswoning toegewezen en de drie kinderen groeiden daar op. Na 40 dienstjaren ging Ko met pensioen. Naast landmeter was hij ook inmiddels brandmeester bij de lokale vrijwillige brandweer geworden. Vogels in de vrije natuur zijn altijd zijn grote liefde geweest. Op de kaft van zijn opschrijfboekjes telde hij altijd de vogels, die hij tijdens zijn werkzaamheden zag. Die liefde voor vogels tellen en ringen heeft hij ook duidelijk op zijn (klein) kinderen overgebracht.

Zeeuwse Schone
Jopie heeft na de verhuizing niet meer gewerkt. Maar het opvoeden van de drie kinderen was een taak, die zij graag volbracht. Helaas is de heer De Looff nu niet meer in staat om zelfstandig te wonen. Hij heeft de ziekte van Parkinson en woont nu in een ruime kamer in het Hart van Groenewoud, waar zijn vrouw werkelijk elke dag langs komt. Gelukkig is zij goed gezond, zodat zij nog wel in hun woning in Sterrenkwartier woont. ‘Het is maar een klein stukje lopen hoor’, zegt ze met Zeeuwse tongval en veel liefde in haar stem.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant