Het boek neemt je mee naar een moord die iedereen deed huiveren.
Het boek neemt je mee naar een moord die iedereen deed huiveren. Foto: PR

Boek over Oostvoornse kofferbakmoord

Algemeen 1.495 keer gelezen

Afgelopen donderdag was het 3 september, precies 15 jaar geleden dat Caroline van Toledo op gruwelijke wijze werd vermoord. Ook op die dag kwam het boek, 'Verdachte met alibi' uit dat gaat over die moord.

Mario van Geneugten schreef het boek. De rechtszaak speelt een grote rol in zijn boek. Niet zo gek, want tussen de eerste en de laatste zitting, zitten meer dan drie jaren. Hij beschrijft de negentien zittingen alsof je er als lezer zelf bij was. Als vanzelf komen vragen boven drijven zoals: waarom zweeg de verdachte zo veel en zo vaak? Was de advocaat van de verdachte bezig met een pokerspel met als inzet algehele vrijspraak? En de hamvraag is natuurlijk: is de verdachte nou schuldig of niet?

Ven Geneugten staat ook stil bij de de ellende waar de familie mee te maken kreeg. Hoe kan je zoiets als de moord op je dochter, vriendin of zus een plekje geven? De worsteling van de nabestaanden was groot! Van Geneugten geeft een eigen draai aan die worsteling en laat zien hoe schrijnend de jaren sinds de moord geweest zijn.

Opvallend is de kritiek van van Geneugten op de Rotterdamse rechtbank. Tussen de regels door lees je bijvoorbeeld dat hij geen goed woord over heeft voor de ruimte die de verdachte kreeg om, toen eenmaal zijn voorarrest werd geschorst, vrijwilligerswerk te gaan doen. 'Je zou haast denken dat de Rotterdamse rechtbank met haar gedachtelijn regelmatig lijkt de bivakkeren op een andere planeet.'

De ontknoping van het boek is verrassend. Niet alleen is de uitspraak er eentje om je wenkbrauwen bij te fronsen, maar het is ook opvallend hoe het verhaal rond de verwerking van alle gevoelens door de familie een onverwachte wending krijgt. 'Dat ik de rechtszaak zo goed als mogelijk in mijn boek beschreef met alle belangrijke voorvallen, moet laten zien hoe zo'n ingewikkeld proces in Nederland handen en voeten krijgt.'

In het begin van het boek zijn er de nodige vraagtekens; of beter gezegd; er zijn dan alleen maar vraagtekens. Van lieverlee worden die vraagtekens dikke uitroeptekens met dikke tranen en in de loop van de tijd diepgewortelde wanhoop. Bewoners van Oostvoorne, Brielle, en wie weet van heel Voorne en Putten, hebben het nog steeds over de Oostvoornse kofferbakmoord. Niet zo gek, want het gaat hier om een afschuwelijke moord. De mensen hebben het er nu nog over. Het was niet toevallig dat tijdens de uitspraak door de meervoudige kamer van de Rotterdamse rechtbank de belangstelling zo groot was, dat lang niet alle belangstellenden een plekje konden vinden op de publieke tribune.

Het boek is te koop bij een tiental winkels op Voorne-Putten. Het kan ook besteld worden via email 'verdachtemetalibi@gmail.com'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant