Afbeelding
Foto: pixabay.com

COA bereidt extra buffercapaciteit voor

Actueel 448 keer gelezen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bereidt aanvullende buffercapaciteit voor, zo heeft het COA gisteren op haar eigen website bekend gemaakt. Dit is nodig omdat de huidige opvanglocaties vol zijn.

Het gaat om 1800 plekken.

Vorig jaar maakte het COA bekend dat het in 2020 minstens 5.000 extra opvangplaatsen nodig heeft. Er is sprake van een licht hogere instroom van eerste asielaanvragen. Ook worden niet alle asielaanvragen binnen de vastgestelde termijnen afgehandeld, waardoor asielzoekers in afwachting van een besluit langer in de opvang blijven. Daarnaast verblijven statushouders langer op COA-locaties omdat zij niet direct kunnen uitstromen vanwege krapte op de woningmarkt.

Op korte termijn zijn er nog geen nieuwe opvanglocaties beschikbaar. Daarnaast sluit op 30 maart de tijdelijke opvang van asielzoekers in Duinrell, een opvanglocatie met bijna 1.000 plaatsen. Het COA heeft dringend nieuwe opvangplaatsen nodig en onderzoekt nu welke grootschalige  locaties op korte termijn gebruikt kunnen worden om asielzoekers op te vangen. 

Een mogelijke optie voor buffercapaciteit is het gebruik van evenementenhallen. Opvang in reguliere locaties verdient nadrukkelijk de voorkeur boven het gebruik van evenementenhallen. Het COA hoopt in overleg met gemeenten en provincies snel nieuwe opvang te vinden, zodat de extra buffercapaciteit  niet gebruikt hoeft te worden.

De Tweede Kamer is door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid per brief geïnformeerd over de voorbereidingen die het COA momenteel treft.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant