Afbeelding
Foto: pixabay.com
Ingezonden

Reactie op opvang daklozen

Politiek 177 keer gelezen

Op de website van het Weekblad Westvoorne valt in het artikel Dak en thuislozen mogen niet over het hoofd gezien worden van 30 maart 2020 te lezen dat het ministerie van VWS samen met Valente, VNG en COMO een richtlijn heeft vastgesteld over hoe de opvang van dak- en thuisloze mensen georganiseerd geregeld moet worden met het oog op de Corona crisis.

De SP op Voorne Putten heeft op de eigen website ook zorgen geuit over de groep dak- en thuislozen op Voorne Putten. Het initiatief zoals in het bovengenoemde artikel juichen wij dan ook toe.

Volgens een artikel van het CBS is het aantal daklozen in Nederland sinds 2009 meer dan verdubbeld. Het is een open deur om te zeggen dat dit een maatschappelijk probleem is. Het is ook een open deur om te zeggen dat dit probleem al lang vóór de Corona uitbraak bestond.

De neiging dak- en thuislozen aan hun lot over te laten is misschien bij sommigen een acceptabel idee. Of het is verleidelijk te denken dat het dak- en thuislozen zelf aan te rekenen is dat zij in hun situatie verkeren. Hierbij moeten worden bedacht dat de maatschappelijke kosten voor dak- en thuisloosheid uiteindelijk terecht komen op het maatschappelijke bordje.

Je kunt, vrij naar Marx, zeggen er een spook door de wereld, Nederland en ook Voorne Putten waart. In dit geval het onzichtbare spook van het Coronavirus. Iedereen kan slachtoffer worden van dit virus: jong, oud, ziek, gezond, rijk, arm. Het virus maakt geen onderscheid. De regering heeft een reeks maatregelen getroffen, waarvan één van de voornaamste is om thuis te blijven.

Maar….hoe doe je dit als je helemaal geen huis hebt? De groep daklozen bedraagt in Nederland 40.000 mensen. Ook Voorne Putten heeft dak- en thuislozen, al is hun aantal ons niet bekend.

Het kabinet Rutte zet alles op alles om de economische schade van deze crisis te beperken. Als door deze crisis bedrijven failliet gaan, werknemers hun baan verliezen en daardoor betalingsproblemen en huur- en hypotheekachterstanden oplopen, kan de groep dak- en thuislozen snel groeien. Deze rekening komt uiteindelijk ook weer terecht op het maatschappelijke bordje.

De SP op Voorne Putten juicht het dan ook toe dat alles op alles gezet wordt om de groep dak- en thuislozen te helpen.

Ongeacht of je een dak boven je hoofd hebt of niet, het Corona virus raakt ons, direct of indirect allemaal. Daarom onze oproep dak- en thuislozen niet in de kou te laten staan.

Zeker niet nu.

Erik van Donk
Voorzitter SP Nissewaard en Hellevoetsluis

Kijk voor het laatste politieke  nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Uit de krant

Uit de krant