Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl
column

Islam gewoonten? Zo gek nog niet!

Column 412 keer gelezen

Het laatste jaar zit ik steeds met dezelfde gedachten. Het laat me maar niet los. Ik moet dan terugdenken aan het enorme verbale geweld dat werd en misschien nog steeds wordt afgevuurd op onze landgenoten die de Islam aanhangen. Jaar in en jaar uit werd ons door politici voorgehouden dat moslims zich niet aan de sociale afspraken hielden. Dat is een schande, zei men. Politici buitelden over elkaar heen om te vertellen dat een hand geven bijkans een verplichting was en dat gezichtsbedekkende kleding een teken was dat je iets te verbergen had. Afstand houden ongepast. Het past allemaal niet in “onze” cultuur. De “kopvodden” van Wilders moesten af en een boerka of nikab moest strafbaar worden gesteld. Het leverde hele rare en naargeestige situaties op. Politica Rita Verdonk provoceerde een imam door een hand uit te steken, onder het oog van de camera. Die hand werd resoluut doch vriendelijk geweigerd door de man. In Limburg knikkerde een buschauffeur een boerkadraagster de bus uit, terwijl het busbedrijf weigerde voor politie te spelen. Beide staaltjes van provocatie haalden heftig het nieuws. Moslimbeschimpend Nederland applaudisseerde heel luid. 

Maar ja……... nu zitten we al een jaar in de coronacrisis. Die crisis gaat nog wel een hele tijd door. En het is nog maar de vraag of we ooit terug gaan naar het “oude normaal”. In deze crisis is opeens hetgeen zo werd veroordeeld heel gebruikelijk. Sterker nog, wat eerst strafbaar was is nu verplicht en wat werd veroordeeld de nieuwe norm. 

Probeer het nog maar eens om zonder gezichtsbedekking in diezelfde bus, bij die chauffeur die een vrouw eruit gooide te stappen. Geef nog maar eens gezellig en joviaal een hand, zonder de terugtrekkende beweging te zien van de ander. Hou maar eens géén afstand. Nou, dan sta je er mooi op met een dikke vette coronaprent. Het verhaal is allemaal helemaal omgedraaid. En toch zien maar weinig mensen in dat ze daarmee hun Islamkritische houding hebben verlaten. Als je vervolgens de tegenstrijdigheden aan de kaak stelt krijg je de gekste argumenten op je afgevuurd. Ze kloppen natuurlijk niet. Gezichtsbedekking is nu veilig en niet onveilig. Geen handen schudden is hygiënisch en niet onbeleefd. Afstand houden geen onderdanigheid, maar juist superveilig gedrag. Op zo’n moment denk ik dan: Islam gewoonten? Zo gek nog niet!

Uit de krant

Uit de krant