Afbeelding
Foto: Nel van der Tol

‘We laten het oude dialect weer horen!’

Algemeen 1.022 keer gelezen

De Spijkenisser instellingen in het Cultureel Erfgoed Platform Nissewaard zoals de Vereniging Historisch Spijkenisse, Museum Mak, Oudheidkamer en ook het Streekarchief Voorne-Putten vinden het belangrijk dat het gesproken oude dialect niet verloren gaat en dat iedereen kan horen hoe dat klonk. 

Daarom gaan Arjen Tevel en Cora van der Linden praten met mensen die het dialect nog spreken en dat vastleggen. Ook sporen ze oudere al bestaande geluidsfragmenten op. Daar zetten ze oude foto’s bij en zo mogelijk films. Op die manier ontstaat een mediatheek met het oude dialect. De bestanden zetten ze op internet en mogelijk ook op YouTube.

Al dat werk gebeurt door vrijwilligers van de verenigingen. Interviewers, filmers en mensen die dat allemaal kunnen monteren tot leuke videomontages. Ze beginnen bij Spijkenisse en Hekelingen en hebben inmiddels enkele tientallen gesprekken in dialect geregistreerd. ‘Bijzonder is wel dat we ook oude fragmenten hebben gevonden die rond 1980 en eerder met oud Spijkenissers zijn opgenomen. Zoals bijvoorbeeld over de visserij op de Oude Maas, de hoepelmakerij, kolenboeren, de watersnood en een brand in het centrum.’

Na Spijkenisse en Hekelingen vragen Cora en Arjen de historische verenigingen van andere dorpen in Nissewaard om aan te sluiten en proberen ze ook van die dorpen het dialect op te sporen en op dezelfde manier vast te leggen. Ook de dorpen in Voorne aan Zee kunnen aansluiten zodat er uiteindelijk een mediatheek ontstaat met het gesproken dialect van heel Voorne-Putten. ‘Zolang we er mee bezig zijn, hebben we een aparte testwebsite maar op enig moment verhuist de mediatheek naar de website van het Streekarchief Voorne-Putten en kunnen alle geïnteresseerde instellingen, verenigingen en musea de mediatheek op hun eigen websites publiceren. We hopen dat begin volgend jaar te kunnen realiseren.’

Ook voor het taalonderwijs maken de vrijwilligers een aparte toegang met lessen zodat de leerlingen kunnen horen hoe er vroeger werd gesproken en hoe dat klonk.

Word je hier ook enthousiast van? Wil je meewerken? Als dialectspreker of filmer? Neem dan contact op met Arjen Tevel (aptevel@xs4all.nl) of Cora van der Linden (vanderlindencora@gmail.com).

Vooral voor de montage van geluid, oude foto’s en film kunnen Cora en Arjen nog mensen gebruiken en niet te vergeten vrijwilligers die het op de website kunnen plaatsen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant