Afbeelding

Enerzijds, anderzijds…

Column 370 keer gelezen

Geert Wilders in Nissewaard. Inspiratie op locatie? Vóór en tegenstanders. Mensen die bij een sport- of muziekvereniging één team vormen, verschillen nu van mening. De komst van zo'n 250 asielzoekers scherpt de discussie aan. De één ziet hun komst als een verrijking voor onze samenleving en een plicht om te helpen; de ander ziet alleen maar risico's en gevaren. Onze maatschappij verhardt. Verschillen we onderling nu echt zo van mening?
Ik denk dat dat wel meevalt. Er zijn weinig mensen die een ander medemens in nood niet willen helpen. Evengoed zijn er weinig mensen die willen inboeten op veiligheid, gezelligheid en onze cultuur. Het probleem is dat we het in Europa niet goed hebben georganiseerd. Door een kwalitatief slechte controle aan de voorkant en een gebrek aan duidelijkheid dat we hier andere waarden en normen hanteren, komen er met de echte vluchtelingen ook raddraaiers, criminelen en potentiële bommen mee. Die groep verziekt het voor zowel de echte vluchtelingen, als ook voor onze eigen samenleving. Dan is het heel terecht dat buren, winkeliers, goed bedoelende en hardwerkende mensen uit onze gemeente zich afvragen wat de aanpassingsbereidheid en het aanpassingsvermogen van deze groep is.
Wij hebben hier reden om dankbaar te zijn. Wij kunnen voor vluchtelingen het verschil maken door ze in liefde op te vangen. We mogen een zegen voor een ander zijn, maar 'goed' is nog niet 'gek'. Wij zijn namelijk óók verantwoordelijk om onze vrijheid te beschermen. Om onszelf te beschermen. We hebben meer verantwoordelijkheid dan we denken. Anders wordt onze vrijheid geroofd. Anders gaat ons land kapot. En juist op dat vlak zijn we veel te soft. Daarom staat niet iedereen in Nissewaard op voorhand te applaudisseren. We moeten èn in liefde opereren èn baas in eigen huis blijven. De 'gouden generatie' heeft alles opgebouwd. Zijn wij bereid om het te verdedigen en te beschermen? Als wij naar een ander land gaan, dan hebben wij ons aan te passen. Maar als anderen naar ons komen, dan geldt dat andersom. Enerzijds, anderzijds.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant