Jeffrey Duijnstee had met een benutte strafschop en een assist een groot aandeel in de overwinning van Spijkenisse. Foto: Peter de Jong

Spijkenisse wacht nog één hindernis op weg naar promotiecompetitie

Sport 246 keer gelezen

Spijkenisse- Spijkenisse heeft met een 2-1 (1-0) overwinning tegen Noordwijk de kans in eigen hand gehouden om zich te plaatsen voor de promotiecompetitie met als inzet een plaats in de landelijke Topklasse. De formatie van trainer Peter Wubben moet in Sassenheim dan wel afrekenen met Ter Leede. Bij elke andere uitslag is het afhankelijk van het resultaat van naaste periodeconcurrent Smitshoek bij het bezoek aan ASWH.

'Ter Leede wordt de laatste hindernis, want hoewel er voor hen niets meer op het spel staat, zal het bepaald geen gemakkelijke wedstrijd worden', doelde Peter Wubben op de kracht van Ter Leede. Spijkenisse verloor het duel tegen de club uit de Bollenstreek destijds op het sportpark Jaap Riedijk met 0-2. 'Behalve dat wij zelf aan de bak moeten hoop ik daarnaast dat ook ASWH zijn sportieve plicht zal vervullen tegen Smitshoek.' Spijkenisse - Noordwijk was, gelet op beider belangen voor de laatste te vergeven periodetitel in de hoofdklasse B, een mooi affiche dat veel spektakel beloofde. De topper lokte slechts een kleine vijfhonderd belangstellenden naar het zonnige sportpark Jaap Riedijk.

Scheidsrechter Rembrand Duindam meldde zich al na vier minuten spelen bij verzorger Erik Feenstra om zich aan zijn kuit te laten behandelen. Nadat de Spijkenisser de arbiter uit Nieuw-Vennep op de been had gebracht, liet Jerson Ribeiro Anes een goede kans op 1-0 liggen. Na dom balverlies van Ruperto Dorothea en doorrommelen van Bart van Muijen moest Dyron Bijl vol aan de bak om naderend onheil te voorkomen. De fouten stapelden zich aan beide zijden op, want nog in dezelfde minuut strandde Jeffrey Duijnstee op de Noordwijkse doelman Mustafa Amezrine. Jeffrey Duijnstee werd in de twaalfde minuut op de cirkel van de zestien getorpedeerd door Brayen Bröcker, waarop Amezrine de vrije trap van Ruperto Dorothea weliswaar pareerde, maar een Noordwijkse verdediger op de doellijn de rebound van de toegeschoten Julien Gret met de hand keerde. Scheidsrechter Duindam wees naar de stip waarop Jeffrey Duijnstee de kalktrap onberispelijk tegen het garen joeg: 1-0.

Scheidsrechterswissel
Dyron Bijl moest in minuut zeventien door knullig uitverdedigen van Etienne Mariana en Jerson Ribeiro een doorboring ten koste van een blessure bekopen. Terwijl de doelverdediger, die al kampte met een aan Katwijk overgehouden ribblessure, werd opgelapt, liet scheidsrechter Rembrand Duindam weten met de opspelende kuitblessure niet meer verder te kunnen. De aanwezige internationaal scheidsrechter Pieter Vink vond het als vicevoorzitter van Noordwijk evenals die van Spijkenisse niet verstandig om de leiding op zich te nemen, evenals de eerst aangewezen assistent-scheidsrechter Waleveld. Na 52 minuten (!) oponthoud hervatte de opgetrommelde Jupiler League scheidsrechter Laurens Gerrets uit Rotterdam het duel. 'We hebben het eerste kwartier van de wedstrijd nog even met elkaar doorgenomen, waarna we na een ruime rustperiode de voorbereiding op de hervatting van de wedstrijd zijn begonnen', aldus Peter Wubben. De Spijkenissers bleken meteen wakker, want na twee minuten spelen legde Jeffrey Duijnstee de bal na een prima actie van Dorothea panklaar voor Julien Gret: 2-0. De Noordwijkers begonnen daarna druk te zetten, maar de Spijkenissers haalden, soms met kunst en vliegwerk, ongeschonden de rust.

Na de thee een zelfde spelbeeld. Noordwijk probeerde met lange ballen op de spits  Emiel Wendt en schoten vanuit de tweede lijn van vooral Maurits Splinter de meubelen te redden. Toen aanvoerder Stefano Goncalves na vermeend hands de spanning vanaf de stip in minuut 67 terug had gebracht tot 2-1, werd het vooral billen knijpen bij het thuisfront. Doelman Dyron Bijl onderscheidde zich op twee uithalen van Maurits Splinter en voorkwam daarmee de gelijkmaker. Ruperto Dorothea had het bij twee uitbraken in de counter echter moeten afmaken. 'Verdedigend hebben we het goed gedaan, maar bij het uitverdedigen leden we onnodig balverlies. Maar goed, we hadden vooraf aan het seizoen verwacht tot en met de laatste wedstrijd te moeten vechten tegen de degradatie door boven de laatste vier te eindigen. Dus als je dan een poosje veilig bent en, op de nederlaag tegen Katwijk na, blijft winnen, dan is dit een mooi moment waar we vooraf zeker geen rekening mee hebben gehouden. Dat we het na de winterstop zo goed hebben opgepakt is vanaf de voorbereiding een proces van keihard werken geweest. Als we goed spelen, maar verliezen door onnodige persoonlijke fouten, doe je het niet goed. Nu we dat er grotendeels uit hebben, winnen we wel wedstrijden. Met de goede resultaten groeide ook het zelfvertrouwen.' Boze tongen dachten Spijkenisse al na één seizoen naar de eerste klasse zou afglijden. Anderen meenden in de nacompetitie te komen. 'We hebben de nacompetitie inderdaad bijna gehaald, maar dan wel voor de promotiecompetitie. Dat zou mooi zijn, maar eerst Ter Leede nog', besloot elftalleider Look Lugtenburg.

Spijkenisse: Dyron Bijl; Etienne Martina, Bart van Muijen, Lennart Krijger, Elwin Spoel; Shane van den Engel, Eric Polet, Jerson Ribeiro Anes; Ruperto Dorothea; Julièn Gret (73. Jazzy John Adams), Jeffrey Duijnstee.