Afbeelding

Nederland - Duitsland: alte Kameraden

Actueel 164 keer gelezen

Spijkenisse - Muziek verbroedert en dat werd dinsdagavond ook duidelijk. Eigenlijk zou het concert van das Musikkorps der Bundeswehr plaatsvinden op 13 juni, maar met de wedstrijd Nederland-Duitsland op het programma was het raadzamer om het concert een dag te vervroegen. Het unieke concert is een van de hoogtepunten in de viering van het 100-jarig bestaan van TOGIDO.

Het orkest is een van de 18 militaire orkesten van de Bundeswehr en dat is goed te merken aan de marsen die op het programma staan. De eerste mars, Marsch der Finnländischen Reiterei, is een traditionele mars uit de 30 jarige oorlog, waar trompetten en pauken centraal staan. Al snel komt de kwaliteit van het orkest naar boven. De sonata voor klarinet en piano van Francis Poulenc is door orkestlid Guido Rennert zo bewerkt dat de piano totaal niet wordt gemist. Er zijn langzame delen, maar ook hele speelse delen in de sonate te beluisteren. De al genoemde Rennert is ook verantwoordelijk voor IMMS on Parade, een mars die de eerste prijs won in de wedstrijd die uitgeschreven werd ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van de Nederlandse Afdeling van de International Military Music Society (IMMS-NL). Met Mazeppa van Frans Liszt, in een arrangement van Jorg Mürschinski wordt het eerste deel van het concert besloten. Liszt liet zich inspireren door een gedicht van Victor Hugo over de kozak Mazeppa die een affaire had met een getrouwde vrouw. Op dit vergrijp stond destijds de doodstraf en in de muziek is te horen hoe het paard de steppe op draaft, uiteindelijk neervalt en Mazeppa droomt dat hij door zijn kozakken gered wordt.

Bijzonder concert
Na de pauze maakt het orkest haar reputatie van beste militaire orkest van de Bundeswehr waar. Met Fluch der Karibik ziet het publiek the Black Pearl op het toneel verschijnen, compleet met captain Jack Sparrow en de Engelsen die hem op de hielen zitten. Het officiële deel van het programma wordt besloten door Nobody does it better than 007, een verzameling van 50 jaar James Bond. Dirigent Walter Ratzek waarschuwt dat de muziek weliswaar typisch James Bond is, maar dat het publiek zich de daarbij behorende vrouwen en andere attributen zelf voor de geest moet halen. Met o.a. Octopussy, Godlinger, From Russia With Love, Live or Let Die en For Your Eyes Only met trompet en saxofoon solo’s zet het orkest een grandioos optreden neer. Een optreden dat te snel voorbij is. Met twee toegiften wordt het concert afgesloten. Een bijzonder concert, want het orkest neemt afscheid van drie leden die de Bundeswehr en dus het orkest gaan verlaten. One Moment In Time van Whitney Houston is dan ook passend voor de gelegenheid. Het laatste stuk is Alte Kameraden, een mars van Carl Teike.

Nederland-Duitsland, oude kameraden … En dat de dag voor Oranje en der Manschaft elkaar treffen op het voetbalveld. Op 12 juni was de overwinning voor Duitsland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant