Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Grote verschuivingen op politiek gebied

Algemeen 1.209 keer gelezen

Nog niet de helft van de inwoners van Nissewaard is naar de stembus gegaan. Voor de Provinciale Staten heeft 44% een stem uitgebracht, voor het Waterschap 41%.

Bij de Provinciale Staten verkiezing is er door de stemmers een duidelijk signaal afgegeven. BBB is de grote winnaar, ook in Nissewaard.

Maar liefst 23,1% van de Nissewaarders heeft op BBB gestemd. De partij wordt gevolgd door de VVD, met 13,3% van de stemmen. JA21 kon rekening op 8,9% en de PVV op 8,18%. De PvdA komt nog op 6,8% uit, de overige partijen weten de 5% niet te halen. Vandaag werd er geteld op lijst- en kandidaatsniveau. De definitieve uitslag en de zetelverdeling volgen eind volgende week.

Het stembeeld in Nissewaard komt overeen met het landelijke beeld. BBB haalt vrijwel in iedere provincie de meeste stemmen, wat inhoudt dat de partij ook een grote vertegenwoordiging krijgt in de Eerste Kamer. In die Eerste Kamer vindt een politieke aardverschuiving plaats want de coalitie verliest veel zetels. Daarnaast moeten ook oppositiepartijen behoorlijk inleveren; Forum voor Democratie dat 12 zetels had, moet er maar liefst 10 inleveren. Ook het CDA levert flink in; die partij moet vier zetels inleveren en houdt er vijf over. Naast BBB zijn Volt en JA21 nieuw in de Eerste Kamer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant