Monique en Feniks op het erepodium.
Monique en Feniks op het erepodium. Privéfoto

Feniks Belgisch Kampioen DogDartbee 2021

Algemeen 251 keer gelezen

Op een mooie zonnige julidag heeft een deel van het Endles Dog Fun team deelgenomen aan het jaarlijkse Belgische kampioenschap  DogDartbee. Het team moest er weer even inkomen, want vanwege corona was het kampioenschap vorig jaar niet georganiseerd. De in Puurs gehouden kampioenschappen kenden een verrassende einduitslag.

Monique Stigter uit Spijkenisse deed mee drie honden: Feniks van 6 jaar  en haar twee dochters Starlight (3,5 jaar) en Jasmine (1,5 jaar}. Alle drie de honden zijn eigen fok. 

DogDartbee is een combinatie van darten en hondenfrisbee distance sport, waarbij met één frisbee schijf word gespeeld waardoor het apporteren vanuit de lucht ook belangrijke rol speelt. Het is 18 jaar geleden ontwikkeld en uitgegroeid tot jaarlijkse kampioenschappen in vele landen. Het is een echte samenwerking met baas en hond waarbij het aankomt op een goede werptechniek, waarbij rekening gehouden moet worden met weersomstandigheden zoals de stand van de zon, luchtvochtigheid en wind.

Naast de werptechniek is ook belangrijk om de hond op commando te sturen: outrun naar rechts of links, rechtdoor voor frisbee inspringen, een kort blokkerige sprong of juist wijde sprong voor het vangen van de frisbee om zo goed mogelijk in het parcours te landen om punten te verzamelen. Net zo belangrijk is het om netjes, zonder op de frisfee te bijten/kauwen, deze terug brengen voor de volgende worp.

Het Dartbee parcours is uitgetekend op vlak gemaaid gros, met een totale doorsnede cirkel van 6,5 meter met drie banen van 1 meter breed naar binnen tot uiteindelijk een kleine cirkel met een doorsnede van 50 cm overblijft. Dit is de BullsEye.

Er werden vier rondes gespeeld met vijf worpen om punten te verzamelen in twee klassementen (Start klasse en Open BK klasse) tot de finaleaan het einde van de dag. In de tweede ronde had Monique met Feniks de eerste “BullsEye” van de dag geworpen/gevangen, waardoor er direct 100 punten erbij kregen. Uiteindelijk behaalde het team 320 punten, goed voor de eerste plaats en de titel Belgisch kampioen DogDartbee 2021, met een hele unieke trofee. Jasmine behaalde met 260 punten de vierde plaats, gevolgd door Starlightop de vijfde plaats met 230 punten.
Arie Koster, eveneens woonachtig in Spijkenisse, deed met Infinity mee in de Startklasse. Daar haalde het team de tweede plaats. Zij waren ook goed voor de tweede geworpen Bulls Eye van de dag. In totaal waren er gedurende de gehele dag maar vier Bulls Eyes: geworpen frisbee die in de bek gevangen wordt, waarbij de hond bij het neerkomen één voorpoot in de kleine middenstip plaatst.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant