De voorganger van 't Ganzengros, Café Sport, was het clubhuis van VV Spijkenisse.
De voorganger van 't Ganzengros, Café Sport, was het clubhuis van VV Spijkenisse. Foto: Foto-OK.nl

VV Spijkenisse al 75 jaar een begrip in Spijkenisse

Sport 1.114 keer gelezen

Spijkenisse – Opgericht in 1946, kort na de tweede wereldoorlog, en nog altijd staan voor kwaliteit. VV Spijkenisse is de hoogst spelende vereniging van Spijkenisse. Op dinsdag 1 juni bestond de club precies 75 jaar, maar dat kan in verband met corona niet worden gevierd, zoals de club dat voor ogen heeft gehad.

Alex Hordijk

In aanloop naar het jubileumjaar stonden al tal van activiteiten op het programma. Zo werd iedere maand op de website van de club een interview met een speler gepubliceerd die het ver had geschopt in het voetbal. Verhalen die werden opgetekend door Piet van Dijk. Dinsdag reed de publiciteitsmedewerker van VV Spijkenisse in zijn scootmobiel een rit langs alle bekende plaatsen die van belang zijn geweest voor de voetbalclub uit Spijkenisse.

‘Ik wilde het niet voorbij laten gaan, zonder dat er iets aan gebeurde’, begint Piet zijn verhaal. Dat hij startte op de woonboulevard is een logische keuze. Daar ligt namelijk een stuk voetbalhistorie. ‘Vroeger zat aan de Sportlaan sportpark Schiekamp. Daar ligt op de boulevard nog een maquette, maar die kon ik niet zo makkelijk vinden. Hij ligt overigens in de buurt van de Watertuin. Als je de woonboulevard op komt dan zie je direct Keukenkampioen en dan leg ik de link naar de Eerste divisie. Het zou toch mooi zijn als we daar ooit spelen’, gaat Van Dijk verder. ‘Gelukkig was ik daar niet alleen. Ik ontmoette daar clubicoon Aren Buvens. Hij maakte in 1975 deel uit van het team dat Nederlands amateurkampioen werd. Dat gebeurde in een wedstrijd tegen Emmen. Uit wonnen we met 4-2 en hadden toen al de basis gelegd. In Spijkenisse werd het slechts 1-0, maar de titel was binnen. Dat waren mooie tijden met wel 6500 mensen langs de lijn. Ik vond het geweldig dat Aren Buvens er was. Hij was echt één van de smaakmakers, samen met Cor Barendregt van Spijkenisse in 1975’, zegt de voormalig sportverslaggever van het AD en algemeen redacteur van Weekblad Spijkenisse, de voorloper van deze krant.

Vervolgens reed Piet naar de Laning. Dat waren in 1946 nog weilanden en bij een boer werd gebruik gemaakt van één van die weilanden als voetbalveld. ‘Voorwaarde was wel dat we eerst het veld ontdeden van koeienstront. Ik bedenk me nu dat dit een vreselijk hobbelig veld moest zijn. Daar was niet op te spelen. Het zou me niets verbazen dat de uitdrukking knollentuin hier is bedacht’, grapt Piet. Vervolgens maakte hij de oversteek naar het centrum waar hij richting ‘t Ganzengors reed. Daar zat vroeger Café Sport. ‘Dat was een Fata Morgana. Ze waren gesloten en ik had best wel dorst gekregen tijdens mijn tour. Je kunt zeggen dat Café Sport het eerste clubhuis van VV Spijkenisse is geweest. De oprichting werd in het café van oprichter Jaap Riedijk gedaan op 1 juni 1946. Er kwamen toen 22 mensen op af. Daar vandaan vertrokken we ook naar uitwedstrijden en werden de clubbladen gemaakt.’ De tour eindigde op het huidige complex aan de Lange Groeneweg in Maaswijk. ‘Daar was niemand, alleen wat mensen van de kinderopvang. Je gaat dan natuurlijk ook denken over de toekomst. Hoe kom je de komende 75 jaar door. Ik denk dat er wel wat aanpassingen moeten komen op het complex, met grotere kleed accommodaties. De sporthal zou wat mij betreft meer bij het complex betrokken moeten worden en als ik verder droom dan zie ik een klein stadion daar staan met ongeveer 5.000 plaatsen. Dat zou toch mooi zijn’, droomt Piet. Het komende jaar, vanaf september, gaat VV Spijkenisse aan meer festiviteiten doen rond het jubileumjaar. ‘We bestaan tenslotte 75 jaar tot 1 juni 2022. We zullen ook wat dingen gaan doen in samenwerking met onze partner Feyenoord, maar hoe dat eruit gaat zien is nu nog niet duidelijk. Ik vond het in ieder geval leuk om op deze wijze aandacht te besteden aan 75 jaar VV Spijkenisse’, besluit Piet. De club kende in 75 jaar ook talenten die later betaald voetbal speelden. We noemen er een aantal: Rini van Zanten, Charlison Benschop, Miquel Nelom, Ellery Cairo, Romano Dennenboom, Martijn Barto, Kevin Falida, Angelo Cijntje, Winston Bakboord en recent Robbert de Vos en Sven Mijnans, ze startten vanaf de jeugd hun carrière bij de jubilaris uit onze stad VV Spijkenisse.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant