Paul van der Velden en Heidi van den Brink tekenden de bouwovereenkomst op 29 december 2020
Paul van der Velden en Heidi van den Brink tekenden de bouwovereenkomst op 29 december 2020

Huisartsenpost Spijkenisse en Spijkenisse Medisch Centrum staan garant voor veilige acute zorg

Algemeen 1.657 keer gelezen

Spijkenisse - Hoe graag een ieder het ook wil, een afdeling waar patiënten met een hartinfarct behandeld kunnen worden, een kraamafdeling en een afdeling IC behoren niet tot de mogelijkheden van het Spijkenisse Medisch Centrum. Het ziekenhuis heeft gewoon niet de financiële middelen en het benodigde personeel. Wel is de spoedzorg heel goed geregeld door een samenwerking tussen de huisartsenpost, het ziekenhuis en de ambulance zorg.

'We weten dat mensen zich het afgelopen jaar zorgen hebben gemaakt over de zorgverlening en met name de acute zorg, maar die zorgen zijn niet nodig', zegt Heidi van den Brink van de Huisartsenpost Rijnmond. 'In de Tweede Kamer is zelfs aangegeven dat de manier waarop wij de spoedeisende hulp in het ziekenhuis vorm hebben gegeven, een voorbeeld is dat navolging verdient', vult SMC bestuurder Paul van der Velden aan.

De spoedpoli is iedere dag van 7.00 tot 21.00 uur geopend. De huisartsenpost is tussen 17.00 en 8.00 uur bemand. De besturen van het ziekenhuis en de huisartsenpost hebben besloten de twee onderdelen samen te voegen. Hierdoor is een uniek concept ontstaan dat in het voordeel van de patiënt werkt. Wie zich, na telefonisch contact, meldt bij de spoedbalie wordt eerst door de huisarts gezien. Als die het nodig vindt, kan er direct een specialist geraadpleegd worden zonder dat de patiënt naar een ander deel van het gebouw hoeft. Paul van der Velden: 'Deze manier van werken levert een goede samenwerking tussen de artsen op, die ook nog eens van elkaar kunnen leren. En je voorkomt vertraging in de behandeling.' Als voorbeeld noemt Van der Velden zijn 95-jarige schoonvader, die overigens vlak bij het SMC woont. De man kreeg een hartinfarct en zou in de oude situatie eerst door de huisarts gezien worden en dan in het ziekenhuis aan de hartbewaking gelegd worden. 'Nu belde hij en werd door de triage direct de ambulance ingeschakeld die hem overbracht naar Rotterdam waar hij een dotterbehandeling kreeg. Tien jaar geleden speelde dat niet, want op die leeftijd werd toen niet gedotterd. Dat was toen alleen voor jongere patiënten. En zo zijn er steeds meer acute levensbedreigende aandoeningen waarvoor je na triage door de huisarts veel beter direct met spoed naar een centrumziekenhuis gebracht kunt worden. Drie dagen na zijn behandeling was hij al weer thuis. Het is dus in bepaalde gevallen beter dat iemand snel in een centrum is waar ervaring is met de behandeling dan dat ze in een ziekenhuis komen waar de ingrepen maar enkele keren wordt verricht.' 'We moeten de basiszorg die het ziekenhuis kan bieden koesteren', geeft Heidi aan. 'Hierdoor is het ziekenhuis er nog.'

Tot ca. middernacht zijn er twee huisartsen op de huisartsenpost aanwezig. Die rijden ook de visites. Als het nodig is kan in 90% van de gevallen de huisarts binnen 30 minuten bij de patiënt zijn. 'Pas als de laatste avondvisite gereden is, gaat één van de artsen naar huis. Dat is meestal rond middernacht, maar kan altijd iets uitlopen.' De andere arts zit dan niet alleen, want door het samenvoegen met de spoedeisende hulp is de ziekenhuisarts die altijd aanwezig is voor een calamiteit op de locatie aanwezig. Mocht de huisarts weggeroepen worden, dan kan de ziekenhuisarts bijspringen als er een telefoontje komt waar direct op gereageerd moet worden. Heidi: 'Per jaar krijgen we ca 250.000 telefoontjes. Bij een enkel telefoontje maken we een verkeerde inschatting maar in principe zijn we heel goed in het inschatten (triage) wanneer er direct spoedeisende hulp nodig is of dat een arts ook iets later langs kan komen. De triage is de afgelopen jaren ook op een hoger niveau gekomen.' Als het heel druk wordt in de nachtelijke uren, is er ook nog altijd een achterwacht: een arts die thuis is maar opgeroepen kan worden. En mocht het nog drukker worden, dan zijn er duidelijke afspraken met de ambulancedienst. 'We zijn trots op deze samenwerking met het ziekenhuis. Zo kunnen we alle patiënten in de omgeving Voorne Putten goede en veilige acute zorg bieden', aldus Heidi.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant