Foto: Happy Art Stones
Foto: Happy Art Stones Foto: Happy Art Stones

Happy Stones trekken je naar buiten

Algemeen 2.414 keer gelezen

Spijkenisse - Misschien heb je ze al wel gezien tijdens het wandelen, de ‘Happy Stones’. Vrolijk beschilderde steentjes die in bosjes en bomen worden verstopt. Sinds een paar maanden is het een grote rage in Nederland en ook in Spijkenisse is een groep actief met het beschilderen van de steentjes.

Happy Stones is een grote hype in de Verenigde Staten. Onbekenden beschilderen de steentjes die ze ergens neerleggen om de vinder blij te maken. Je mag de steen houden, maar ook laten reizen en zo anderen blij maken.

‘Het is begonnen bij de uitbraak van de corona’, geeft Marvin aan. ‘We zochten iets wat we als gezin konden doen, nu we er niet echt op uit konden gaan.’ Marvins vrouw kan goed tekenen en zij is dan ook het creatieve brein dat de tekeningen op de stenen zet. Marvin en de kinderen kleuren de tekeningen in, waarna een laklaag op de stenen wordt aangebracht en ze de wijde wereld intrekken. Deze wijde wereld is voor Marvins stenen Voorne-Putten. ‘De stenen vinden hun weg in Spijkenisse, het Bernissegebied, Zwartewaal, Brielle en Hellevoetsluis.’ Om het makkelijker te maken een steen te vinden, wordt er een afbeelding van de steen op de Facebookpagina gezet, met een hint waar je deze kunt vinden. Marvin noemt het zelf een nieuwe vorm van Pokemon. ‘Soms is het best moeilijk om de stenen te verstoppen, zeker als je ziet dat kinderen heel actief aan het zoeken zijn en soms zelfs achter je aan lopen.’

De eerste Happy Stones werden gemaakt van stenen die buiten werden gevonden. Inmiddels koopt Marvin ze. ‘Je kunt zo zelf de vorm bepalen.’ Het gaat vooral om beach pebbles, ronde stenen met een licht platte vorm.

De stenen hebben allemaal een vrolijke afbeelding, waarbij Marvin en zijn vrouw soms ook kiezen voor een thema. Zo is Sinterklaas al het onderwerp geweest van een serie stenen en zijn er ook kerststenen gemaakt. ‘We hebben ook een serie gehad met libellen en ogen.’ Op dit moment zijn het vooral de figuren uit Brawlstars, een telefoonspelletje, die de stenen sieren.

Rond Pasen volgt er een nieuwe themaserie. Marvin: ‘We willen met Pasen ook een actie houden. Mensen die zelf stenen beschilderen, kunnen mooie prijzen, waaronder airpods, winnen. Begin februari zetten wij deze actie op onze Facebookpagina Happy Art Stones.’ De Facebookgroep heeft rond de 1000 leden. Slechts een klein deel daarvan maakt zelf stenen, de meeste leden gaan naar de stenen op zoek en laten weten waar ze ze gevonden hebben.

Hou dus de Facebookpagina goed in de gaten als je zelf stenen beschildert. Wie weet win jij daar straks een mooie prijs mee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant