Afbeelding
Foto: Pixabay.com

Tijgermug laat zich steeds meer zien

Algemeen 486 keer gelezen

Vorig jaar trof de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op een recordaantal locaties tijgermuggen aan. Het ging om 35 gemeenten, verspreid over alle provincies behalve Friesland en Groningen. Bij negen gemeenten betrof het vondsten bij importeurs van gebruikte banden, in twee gemeenten waren vondsten gedaan bij importeurs van het sierplantje Lucky bamboo, in één gemeente was een vondst gedaan bij een bloemenveiling en er was een vondst gedaan op Schiphol. Bij de overige 22 gemeenten ging het om vondsten in woonwijken, waarbij de tijgermuggen naar alle waarschijnlijkheid per ongeluk van vakantie zijn meegenomen uit Italië, Frankrijk, Spanje of andere landen waar ze veel voorkomen. Nu heeft de NVWA de aantallen bekendgemaakt: bij elkaar gaat het om 1952 tijgermuggen. Veruit de meeste werden gevonden in woonwijken: de top 5 bestaat uit Valkenburg (451 tijgermuggen), Doetinchem (306), Overbetuwe (213), Aalten (168) en Utrechtse Heuvelrug (165). In Valkenburg en Doetinchem zijn nu alweer tijgermuggen gevonden, wat er volgens stichting platform Stop invasieve exoten op wijst dat de bestrijding vorig jaar onvoldoende effectief is geweest en de exotische muggen de winter hebben overleefd. Het platform vindt daarom dat de NVWA snel een intensieve mediacampagne moet starten om de import uit vakantielanden zoveel mogelijk te stoppen.

De tijgermug is een uit Azië afkomstige mug die meer dan 20 virusziekten kan overdragen, zoals dengue ofwel knokkelkoorts, chikungunya en zika. Een bekende invoerroute is de import van gebruikte banden. De gezondheidsbedreigende mug werd vorig jaar dit jaar gevonden bij negen bandenbedrijven, gevestigd in Assen, Hardenberg, Almere, Lelystad, Noordoostpolder, Montfoort, Etten-Leur, Nederweert en Weert.  Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “Bij veel van die bedrijven wordt de tijgermug er al meer dan tien jaar gesignaleerd, zonder dat de NVWA daar tegen optreedt. Daarom is het platform een rechtszaak gestart die nu bij de Raad van State ligt. Een datum voor de zitting moet nog steeds worden vastgesteld.” Daarnaast waren er vondsten gedaan bij twee bedrijven die Lucky bamboo uit China importeren, gevestigd in Lansingerland en Westland. Ook was er een vondst gedaan bij een bloemenveiling in Katwijk, en op Schiphol. Alle overige vondsten zijn gedaan in woonwijken.

Zuid-Holland
Hier zijn tijgermuggen aangetroffen in Barendrecht, Katwijk, Lansingerland en Westland. 

In Barendracht werden dertien tijgermuggen gevonden in de Mozartstraat en de Strausslaan. 

In Katwijk werden drie tijgermuggen gevonden bij de bloemenveiling Flora Holland, aan de Laan van Verhof. 

In Lansingerland zes tijgermuggen aangetroffen bij een Lucky bamboobedrijf aan de Anjerweg in Bleiswijk. 

Bij een Lucky bamboobedrijf aan de Laan van de Heilige Lambertus in ’s Gravenzande (gemeente Westland) werden zes tijgermuggen gevonden.

Woonwijken
Reinhold: “Opnieuw zien we dat het gros van de tijgermuggen in woonwijken wordt gevonden. Iedere keer dat mensen tijgermuggen meenemen van vakantie, is er een kans dat de muggen niet tijdig opgemerkt worden en ze zich kunnen verspreiden. Ondermeer de situatie in Valkenburg, Doetinchem, Arnhem en Hellendoorn wijst erop dat de bestrijding lang niet altijd effectief is en ze hebben kunnen overwinteren. Op die manier wordt de kans op vestiging levensgroot, en wordt het steeds moeilijker om ze dan nog uit te roeien.

Daarnaast kosten de door reizigers ingevoerde tijgermuggen de NVWA heel veel inzet van personeel doordat de vondsten bevestigd moeten worden, er in de wijde omgeving brieven verspreid moeten worden, en er regelmatig controles en bestrijdingsacties moeten worden uitgevoerd . 

De NVWA heeft vier jaar geleden een voorlichtingsfilmpje gemaakt, maar dat is in al die tijd nog maar 137 keer bekeken. Ook op de social media besteedt de NVWA nauwelijks aandacht aan deze problematiek.

In 2022 werd de tijgermug in acht woonwijken gesignaleerd, vorig jaar in 22. Het onbegrijpelijk dat de NVWA nog steeds geen grootschalige, intensieve en langdurige mediacampagne is gestart rond de invoer van tijgermuggen door reizigers. De volksgezondheid heeft daar alle belang bij, en de NVWA zelf ook!”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant