Het ere podium bij de vrouwen.
Het ere podium bij de vrouwen. Foto: Dan Rolandus

Esther van Veen op herhaling in Abbenbroek

Sport 145 keer gelezen

Abbenbroek- Esther van Veen kende het parkoers van het rondje in Abbenbroek van haver tot gort, want na haar winnende solo van vorig jaar wist de renster van Parkhotel Valkenburg precies waar zij moest vertrekken voor een nieuwe overwinning.

Dan Rolandus

Precies op de Oudelandsedijk zo net voor het opdraaien van de Gemeenlandsedijk-Zuid trok zij aan haar stutten en kreeg Jessica Merkens in haar wiel mee. Doch op enkele honderden meters van de aankomst liet zij ook de Utrechtse achter zich om zich vervolgens met een zegegebaar aan de finish op de Gemeenlandsedijk te melden. Jessica Merkens finishte als tweede gevolgd door Lizzy Witlox.

'Het is leuk om mezelf bijna op dezelfde manier op te volgen', wees de 27-jarige renster uit Uitgeest op haar lange solo van een jaar eerder. 'Ik had vooraf eigenlijk best zware benen van een weekendje shoppen in Maastricht en een avondje meedeinen tijdens het optreden van André Rieu. Toen er een groepje voorop lag ben ik er met Nina (Kessler, DR) naar toegereden. Op het moment dat we met zestien meiden vooruit zaten is het gaan draaien. Ik ben in de voorlaatste ronde vertrokken en heb het uiteindelijk weer solo afgemaakt', aldus de tweevoudig winnaar. 'Het gaat vanaf het NK eindelijk wat beter, ben het voorjaar ziek geweest dus ben ik blij dat ik er doorheen ben gekomen. Er komen met de BeNe Ladies Tour en de Ardèche nog een paar mooie wedstrijden aan.'

Delore Stougje (Jan van Arckel) stelde zich dik tevreden met de vijfde plaats. 'Het was best een zwaar rondje. Er was eerst een groepje weg met Dorien Geertsema, Berdine Bakker, Lizzy Witlox en Mascha Mulder. 'De betere rensters keken naar elkaar. Toen Esther van Veen en mijn ploeggenootje Kylie Waterreus er naartoe reden dacht ik, nu wordt het serieuzer. Ik ben toen in het wiel van Nina (Kessler, DR) gaan zitten en die reed in hoog tempo naar de groep toe. Janine (van der Meer, DR) die rap kan aankomen zat er niet bij. We hebben vervolgens goed doorgereden. Esther reed op het laatst weg. Ik zat in de sprint in het wiel van Kessler en was uiteindelijk tevreden.' De renster van Jan van Arckel is nog niet echt in voor de klassiekers. 'Ik heb momenteel pelotonvrees en dat moet er uit. In de criteriums wordt er harder gereden, gaat het vaak op een lint en dan zit ik beter op m'n plek. Hopelijk gaat dat volgend seizoen beter.' De Brielse Marieke van Witzenburg finishte als achtste. De renster uit de UCI equipe van Health Mate Cyclinglive maakt met onder meer een achttiende plaats op het NK voor professionals en diverse top-15 klasseringen een goed seizoen door.

Emiel van Dijk
Jeroen Wesselius uit Zoetermeer heeft in de Ronde van Abbenbroek revanche op zichzelf genomen door de 38e editie in amateur/sportklasse op zijn naam te schrijven. De coureur van De Spartaan kwam vorig jaar zwaar ten val en werd toen met een klaplong en drie gebroken ribben naar het ziekenhuis afgevoerd. Wesselius haalde zijn gram door in de massasprint achtereenvolgens Brian Burggraaf (De Kampioen) uit Velsen-Noord en Emiel van Dijk van zich af te schudden. 'Wat reed die gozer hard', verbaasde Emiel van Dijk zich over de snelheid waarmee Jeroen Wesselius hem voorbij raasde. Ik had een hartslag van 204 en dat moet je niet teveel doen.' De nationaal kampioen op de baan in 1995 en winnaar van de Zuid-Hollandse Eilanden Tour 1996 vond het overigens een saaie koers. 'De weersomstandigheden waren te mooi om er een harde koers van te maken, maar de massasprint vergoede veel, want die was wel mooi', aldus de Hellevoeter van Cyclingteam Flakkee. Ploeggenoot Wouter Roos, de winnaar van vorig jaar, finishte als zesde en Hellevoeter Otto Schotte (PRC Delta/Lindeloof) finishte als achtste.

Kijk voor het laatste lokale sportnieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant