De twee raadsfracties beraden zich op het stellen van aanvullende vragen omdat ze het idee hebben dat de klachten over de bejegening niet serieus genomen worden.
De twee raadsfracties beraden zich op het stellen van aanvullende vragen omdat ze het idee hebben dat de klachten over de bejegening niet serieus genomen worden. Foto: Pixabay.com

Angstcultuur bij Voedselbank wordt terzijde geschoven

Politiek 1.795 keer gelezen

Spijkenisse - Cliënten van de Voedselbank die hun pakket ophalen, moeten buiten in de rij staan. Dat is de gemeente bekend, zo laat het college weten in antwoord op vragen van de Lijst Verweij en Belang van Nissewaard. 

Er is op dit moment geen oplossing mogelijk. Een container plaatsen zoals de fractievoorzitters voorstellen, is niet mogelijk omdat de parkeerruimte nodig is voor bezoekers en het laden en lossen van vrachtauto’s. Om die reden worden de 300 cliënten verdeeld in tijdblokken van 30 minuten.

Alleen ophalen
Bij het college is bekend dat de cliënt wordt gevraagd om alleen het pakket op te halen om te voorkomen dat veel mensen tegelijk in de loods aanwezig zijn. Er mag daarentegen volgens de Voedselbank wel een begeleider mee naar binnen als dat noodzakelijk is en van tevoren is afgesproken. Daarnaast is het mogelijk dat een ander voor een cliënt het voedselpakket ophaalt. Ouders die hun kinderen meenemen, ondanks het verzoek om een oppas te regelen, kunnen die wanneer ze hun pakket binnen ophalen, in een afgescheiden ruimte met zicht op de loods achterlaten. Voor deze oplossing is volgens het bestuur van de Voedselbank gekozen omdat voorheen voltallige families binnen kwamen. Vanwege de beperkte ruimte en de veiligheid is besloten om regels in te stellen.

Kleinere pakketten
Cliënten, maar ook oud-cliënten spreken van een angstcultuur, waarbij niemand durft te klagen uit angst gekort te worden.  De Voedselbank geeft in haar beantwoording aan het college aan dat dat niet correct is. Cliënten kunnen hun klachten indienen volgens de klachtenregeling. Het bestuur handelt deze klachten af en het indienen van een klacht heeft geen gevolgen voor (de grootte van) het voedselpakket. Cliënten die zich tijdig afmelden kunnen eventueel later op de dag alsnog hun pakket ophalen. Bij ziekte, onverwacht overwerk of onverwachte familieomstandigheden worden geen strafmaatregelen opgelegd, mits het zo snel mogelijk gemeld wordt bij de Voedselbank, ook al is het achteraf. Als een cliënt, zonder afmelding voor donderdag 08.30 uur, het voedselpakket niet ophaalt staat er de daaropvolgende week een half (het droge) pakket klaar. De cliënt ontvangt die keer dan geen zuivel, brood, groente, aardappelen en vlees/vis. Als een cliënt twee weken achter elkaar, zonder opgaaf van reden, het voedselpakket niet ophaalt, wordt hij/zij van de lijst gehaald. Volgens het bestuur is een pakket dan blijkbaar niet nodig. Het college is niet voornemens om een vertrouwenspersoon aan te stellen waar cliënten hun klacht kunnen melden, omdat de Voedselbank werkt met onafhankelijke vertrouwenspersonen. Hoe dit te rijmen is met de opmerking dat het bestuur de klachten afhandelt, is niet duidelijk.

Bezorging
Cliënten die slecht ter been zijn, kunnen hun pakket door een ander laten ophalen. Slechts bij 35 personen wordt het pakket thuisbezorgd, voor het merendeel door vrijwilligers van de SWO en een klein aantal door vrijwilligers van de Voedselbank. Meer bezorgadressen kunnen niet ingepland worden, omdat de bestelbus van de Voedselbank voor andere zaken wordt gebruikt en er onvoldoende vrijwilligers zijn om de pakketten te bezorgen.

‘Geen armoede’
Bij de twee fractievoorzitters zijn signalen binnengekomen dat een organisatie hulp had aangeboden, maar dat deze was afgewezen omdat er geen armoede in Nissewaard zou zijn. In de beantwoording wordt gesteld dat er niemand het bestuur van de Voedselbank hulp heeft aangeboden en het bestuur stelt dat er juist wel armoede is in Nissewaard waardoor de Voedselbank nodig is.
Verhuizing niet aan de orde
De Voedselbank moet weg van de huidige locatie vanwege geplande woningbouw. De huur is al opgezegd, maar er is nog geen zicht op een nieuwe locatie. Het gerucht gaat al enige tijd dat de Voedselbank gaat verhuizen naar Halfweg-Molenwatering, maar dat wordt ontkend. Tot op heden is er nog geen geschikte en betaalbare locatie gevonden en de verhuizing is nog niet aan de orde.

Voor de beantwoording van de vragen heeft het college contact gezocht met de Voedselbank omdat zij als stichting een eigen beleid hebben. De antwoorden roepen echter meer vragen op en de fractievoorzitters willen daarom het onderwerp in een volgende commissievergadering nog een keer bespreken. Ze vinden het jammer dat uit de beantwoording blijkt dat het de antwoorden van de Voedselbank zijn en dat de gemeente geen eigen onderzoek heeft gedaan. ‘Wij, maar ook de mensen die bij ons hun verhaal gedaan hebben, worden nu weggezet als leugenaars, althans zo ervaren wij dat. De mensen die het aangedurfd hebben om bij ons hun verhaal te doen, hebben er recht op serieus gehoord te worden.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant