In de toekomst zouden drones wel eens ingezet kunnen worden.
In de toekomst zouden drones wel eens ingezet kunnen worden. Foto: René Bakker

Vijftien jaar cameratoezicht geëvalueerd

Gemeente 171 keer gelezen

In 2001 begon de toenmalige gemeente Spijkenisse met het plaatsen van camera's in de Voorstraat vanwege vernielingen en vandalisme. Na 15 jaar is er dekkend cameratoezicht in het centrum met 17 camera's. Ook op de Akkers is door het plaatsen van zeven camera's het gebied afgedekt. Hier hebben de camera's zich wel bewezen, zo blijkt uit de evaluatie. De camera's zijn inmiddels echter wel aan vervanging toe.

Het college vraagt de gemeenteraad om akkoord te gaan met de aanschaf van 22 nieuwe, digitale, camera's om de huidige analoge camera's te vervangen. De twee camera's bij het Theater hangen er pas twee jaar, dus die kunnen nog een paar jaar mee. Het voordeel van de digitale camera's is dat de beeldkwaliteit beter is, waardoor deze bij eventuele opsporingsactiviteiten meer resultaten kunnen bieden. Ook wil het college een eigen mobiele camera aanschaffen, zodat deze als het nodig is ingezet kan worden en er niet meer geleend hoeft te worden in Rotterdam of bij een van de omringende gemeenten. De gehele aanschaf c.q. vervanging gaat rond de 175.000 euro kosten.

Behalve naar nieuwe camera's, kijkt het college ook naar de technologische ontwikkelingen. Met het oog op de toekomst wil het college in gesprek gaan met partijen als de politie, het OM maar ook de luchthaven over de inzet van drones. Deze kunnen op termijn een deel van de helikopterwerkzaamheden overnemen. Van bovenaf zie je soms meer dan wanneer je langsrijdt, en vooral als het om hennepkwekerijen gaat, drugstransporten of andere verdachte bewegingen. Omdat er geen wettelijke basis is voor de inzet van drones en de gemeente in de invloedssfeer van de luchthaven ligt, wordt dit een project van lange adem. 'Maar als er nieuwe technieken zijn, moet je die gebruiken', geeft burgemeester Salet aan. Het college is er al enige tijd mee bezig, maar het is een moeilijk en langzaam traject. Eerst dus de analoge camera's vervangen door digitale. Daarnaast roept de burgemeester ook iedereen op die een camera op eigen terrein heeft, om deze bij de politie te melden. 'Het kan zijn dat deze camera's, hoewel ze alleen op eigen terrein gericht mogen zijn, net aan randen, bijvoorbeeld op een stoep iets in beeld brengen dat kan helpen bij de opsporing.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant