Frank Porcelijn ontvangt de kunstprijs uit handen van Bernd Rosenheim. Foto's: René Bakker.
Frank Porcelijn ontvangt de kunstprijs uit handen van Bernd Rosenheim. Foto's: René Bakker.

Babylon - wonder, waan en werkelijkheid

Cultuur 60 keer gelezen

Spijkenisse - In Galerie RAR op het Noordeinde is tot 30 juni de tentoonstelling Babylon - wonder, waan en werkelijkheid te bezichtigen. Deze tentoonstelling toont het werk van kunstenaars die deelnamen aan de kunstprijs van de Bernd en Gisela Rosenheim Stichting.

Het doel van de stichting, die in 1992 door Bernd Rosenheim is opgericht, is het geven van een kans aan kunstenaars die anders niet de kans krijgen hun werk aan de buitenwereld te tonen.' Veel prijsvragen (kunstprijzen) hebben een leeftijdsgrens. Een kunstenaar die laat begint, heeft door de grens van 35, soms 40 jaar, geen gelegenheid om mee te dingen naar de prijs. Bij ons is er daarom geen leeftijdsgrens. Iedereen mag meedoen, jong of oud, man of vrouw. Een andere, zeer belangrijke eis is de volstrekte anonimiteit.' Kunstenaars mogen geen enkel merkteken op hun werk aanbrengen en signaturen op schilderijen moeten afgeplakt zijn. Een kunstenaar die zich daar niet aan houdt, riskeert uitsluiting. 'Op deze manier heeft iedereen een eerlijke kans. Of het nu een beginnend kunstenaar is of een gevestigde naam, wij als jury weten niet van wie het werk is.'

Het thema van deze editie was Babylon. Hoogmoed, aanmatiging, egoïsme, het komt allemaal in het werk terug net als de gevangenschap en de verwoesting van de stad. 'Het tentoongestelde werk is divers maar er loopt een rode draad doorheen die een verbinding vormt met de actualiteit', zei burgemeester Salet bij de opening van de tentoonstelling.

De eerste jaren van de kunstprijs werden enkel Duitse kunstenaars uitgenodigd om mee te dingen. Later is het een Europese prijsvraag geworden. Er werd dit jaar door  279 kunstenaars werd ingestuurd. Hieruit is een selectie van 33 kunstenaars gemaakt, wiens werk in Galerie RAR is te bekijken. Het werk is veelal van Duitse kunstenaars. Er is slechts één Nederlandse inzending, maar dat is dan ook de kers op de taart. Frank Porcelijn mocht gisteren de kunstprijs ontvangen uit handen van Bernd Rosenheim.

Feniksei, Babel 52 en Babel 60, alle drie kunstwerken van Frank Porcelijn.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant