Tot 25 september kunt u de tentoonstelling bekijken. Foto: René Bakker.
Tot 25 september kunt u de tentoonstelling bekijken. Foto: René Bakker.

Kunst en ambacht in Nissewaard

Cultuur 85 keer gelezen

Spijkenisse - Op 12 september is het Open Monumentendag, een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen achter deuren die anders gesloten blijven.

De Werkgroep Monumenten Spijkenisse maakt ieder jaar een tentoonstelling, waarbij het landelijk thema vertaald wordt naar Spijkenisse.

Kunst en Ambacht
Dit jaar is het thema Kunst en Ambacht. Aan bod komen o.a. oude, verdwenen beroepen zoals vlasboer, griendwerker en hoepmaker maar er is ook aandacht voor de jongere generatie, de dj's. En daar heeft Spijkenisse er genoeg van. Ambacht valt op verschillende manieren uit te leggen en om de kernen ook bij de tentoonstelling te betrekken, is ervoor gekozen om de ambachtsheren uit het huidige gebied van Nissewaard uit te lichten. Ook zijn de gemeentewapens van de diverse gemeenten te zien die nu Nissewaard vormen. In een van de vitrines zijn artikelen te bewonderen die te maken hebben met de oude ambachten. De andere vitrine is ingericht door de Stichting Oud Geervliet.

Bewoners van de Achterweg(en)
Traditiegetrouw wordt ook teruggeblikt op de bewoners van een straat uit het oude centrum van Spijkenisse. Wie woonden er in 1948 op de Achterweg(en)? Lenie Waleboer-Versteeg blikte in echt Spickenis terug op de bewoners. Sommige anekdotes zullen echter alleen binnenskamers verteld worden, zoals het verhaal van de verdwenen laarzen van een van de politieagenten. Wat hij bij het betreffende huis deed, dat vertelde Lenie niet.

Opening tentoonstelling
De tentoonstelling werd geopend door wethouder Hamerslag. Als zoon van een geschiedenisleraar en (voormalig) architect weet hij dat het belangrijk is om monumenten te behouden voor het nageslacht. Hij overhandigde de informatiefolder met daarin alle te bezoeken locaties in Nissewaard aan Ger Bosman en Kees van der Heijden, twee leden van de werkgroep. Wilt u de tentoonstelling zelf bekijken, dan bent u t/m 25 september tijdens openingsuren welkom in de hal van het stadhuis in Spijkenisse.

De opening van Open Monumentendag vindt op 12 september plaats om 9.45 uur bij de mannetjes op het Noordeinde. Wilt u ook horen wat zij dit jaar te vertellen hebben, zorg dan dat u er op tijd bij bent.

Uit de krant