Afbeelding
Foto: Facebook

Boosheid over GFT-bakken

Algemeen 850 keer gelezen

Bewoners van de laagbouwwoningen in de wijk Vierambachten zijn verontwaardigd over een huis-aan-huis bezorgde brief van Reinis, waarin zonder voorafgaand overleg wordt aangekondigd dat Reinis per 16 mei a.s. bij iedere laagbouwwoning een GFT-bak bezorgt. Momenteel wordt GFT-afval verzameld in ondergrondse containers, maar die worden door Reinis afgesloten.

Wat de bewoners het meest dwars zit, is dat er niet vooraf overleg door Reinis is gepleegd. Volgens de bewoners heeft Reinis zich vooraf onvoldoende laten informeren over de feitelijke situatie en beroept zich op nieuwe verscherpte Europese regelgeving inzake inzameling van GFT-afval. De wijze waarop dit gescheiden moet worden van het overige afval, laat deze wetgeving over aan de uitvoerende instantie, Reinis in dit geval.

De bewoners zien een groot aantal problemen als gevolg van deze maatregel. In ieder geval zal het straatbeeld een rommelige uitstraling krijgen door verzamelpunten in de wijk en groene bakken langs het trottoir. Ook worden regelmatig muskusratten gesignaleerd in de tuinen, die hun nesten langs de Boezem hebben. Angst bestaat dat deze dieren de inhoud van de GFT-bakken zullen plunderen. Ook praktisch zijn er bezwaren, want veel woningen beschikken niet over een voortuin waar de bak geplaatst kan worden en wegens veiligheidsoverwegingen hebben de meeste woningen ook geen achter uitgang aan de tuinzijde. Een oplossing zou volgens de bewoners een ‘met een pasje bedienbare’ ondergrondse GFT -bak zijn, die uitsluitend door bewoners kan worden gebruikt. Dit voorkomt tevens dat ‘niet wijkbewoners’ illegaal hun afval in de Vierambachten afval-voorzieningen dumpen. Dit is al geruime tijd een groot probleem, maar handhaving ontbreekt ondanks vele klachten volkomen.

De bewoners zijn inmiddels massaal in verweer gekomen om hun persoonlijke grieven tegen het besluit aan Reinis en aan de gemeente mede te delen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant