Afbeelding
Foto: Peter de Jong

Ondanks kou Dodenherdenking Spijkenisse weer druk bezocht

Actueel 954 keer gelezen

Spijkenisse – Burgemeester Van Oosten was gisteravond aanwezig bij de Dodenherdenking aan de Vredehofstraat in Spijkenisse. Samen met zijn echtgenote legde hij namens het gemeentebestuur een krans bij het monument ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

In de Dorpskerk werd hieraan voorafgaande een herdenkingsdienst gehouden, waarbij net als voorgaande jaren ook een delegatie van het Britse No. 600 City of London Squadron aanwezig was. Na de dienst werd een stille tocht gelopen vanaf de kerk, over de Voorstraat en eindigend bij het monument aan de Vredehofstraat. Op de Voorstraat werd een moment stilgestaan bij de voormalige woning van de Joodse familie Levie, die in de oorlog werd weggevoerd en omgebracht. In de straat voor het huis liggen vijf Stolpersteine, met daarop de namen van de omgekomen gezinsleden.

Bij het monument werden liederen gezongen door koor Rejoice uit Zuidland en droeg stadsdichter Kevin Mack het door hem geschreven 4 mei-gedicht 'Dichterbij dan vergeten' voor. Na het taptoe signaal en twee minuten stilte werden vervolgens het Nederlandse en Engelse volkslied gespeeld en gezongen, gevolgd door Abide with me (Blijf bij mij Heer). De burgemeester sprak in zijn daaropvolgende toespraak over de Engelse vliegers van het No. 600 City of London Squadron die in de begindagen van de Tweede Wereldoorlog in een poging de Duitse bezetters te verdrijven, nabij Spijkenisse om het leven kwamen. Twee van hen, Pilot Officer Michael Anderson en Leading Aircrafman Herbert Hawkins, kregen hun laatste rustplaats op de begraafplaats aan de Vredehofstraat. Ook herinnerde de burgemeester in zijn toespraak aan het later in de oorlog bij Hekelingen neergestorte Engelse vliegtuig. Van de vele jaren later gevonden en opgegraven verwrongen stalen propeller van het vliegtuig werd een monument gemaakt dat herinnert aan de plek waar het drama plaatsvond.

Aansluitend aan de toespraak volgden kransleggingen door vertegenwoordigers van Bron van Vrede (kerken), Vereniging Oud Militairen Indiëgangers, Contact Oud- en actief dienende Mariniers (COM) en een delegatie van het Britse Squadron. Scouts assisteerden bij de kransleggingen. Daarna werd het ondanks het koude weer in grote getale aanwezige publiek in de gelegenheid gesteld bloemen en kransen te leggen. Ook vond een kranslegging plaats op de Britse oorlogsgraven op de achter het monument gelegen begraafplaats. Muziekvereniging TOGIDO zorgde voor de muzikale omlijsting tijdens de bloem- en kransleggingen, waarna de ingetogen bijeenkomst werd afgesloten.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant