Afbeelding
Foto: stock

LHBTIQAPC Park

Column 422 keer gelezen

Ze hebben op het Rotterdamse stadhuis maar belangrijke zaken te bespreken. Trending topic deze week; 'witte mannen' straatnamen mogen er niet meer bij. Nieuwe Rotterdamse straten worden voortaan vernoemd naar vrouwen en minderheden, aldus het Algemeen Dagblad.

Ik heb mijn jeugd doorgebracht in de jaren tachtig. Als je in die tijd met dit bericht was gekomen dachten ze dat het een goede 1 april grap was. Dat had het voor mij ook moeten zijn, maar dat is het niet.

Kom op zeg!

Wie houdt zich nou écht bezig met straatnamen? Dat je als 'minderheid' door de gezellige Witte de With straat loopt en je het gevoel krijgt dat er toch écht iets niet klopt. Als er al iets niet klopt, dan is het wel die naam 'minderheid'. Wat een denigrerende term is dat zeg!  

Maar goed, onder anderen leden van de partij Denk voelen al sinds 2016 dat er iets niet klopt als ze door een vermeende racistische straat lopen. In hun partijprogramma stond in dat jaar dat Nederlandse straatnamen 'gedekoloniseerd' moesten worden.

En waarom? Wat is dat voor microgezeik? Wat is er toch aan de hand in ons o zo tolerante koude kikkerlandje? Waarom is alles wat altijd onwetend en onschuldig is geweest ineens punt van discussie? Of wordt nog punt van discussie?  

Sinterklaas moet al jaren anders, de Afrikaanse poppen van Carnaval Festival kunnen deze week ineens niet meer en nu wordt de Rotterdamse straatnamencommissie aangepraat dat ze enigszins racistisch bezig zijn geweest.   

Wat gaan we straks dan krijgen?

Rotterdamse nieuwbouwwijken met straatnamen als kleurlingkade, vrouwendreef, blinde geleide hondenlaan, Zwart Jandinostraat of het Homoseksueel-Lesbisch- Biseksueel-Transgender-Intersekse-Queer-Aseksueel-Panseksueel-Cisgender Park?

Zelfs in ons nuchtere Rotterdam laten we ons een complex aanpraten. De stad van 'geen woorden maar daden', maar waar woorden nu ineens belangrijker lijken te zijn dan daden.

Deze onzin drijft écht te ver door!

Ik moet terugdenken aan die issue loze jaren tachtig. En dan wat mijn Turkse vriend Bekir zou zeggen bij het horen van het nieuwe Rotterdamse straatnamenbeleid:

'Doe ff. normaal jongen!'

J.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant