Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Dorpshuis Hekelingen viert 50-jarig bestaan

Actueel 853 keer gelezen

Hekelingen – Met een toast en toespraken van voorzitter Dirk Sas en wethouder Wouter Struijk werd vanmiddag het 50-jarig bestaan van het Dorpshuis in Hekelingen gevierd. Het in 1968 in gebruik genomen houten gebouw, brandde in januari 2007 tot de grond toe af. In 2009 werd het nieuwe op dezelfde plek herbouwde Dorpshuis geopend.

Al in 1953 werd nagedacht en gesproken over een dorpshuis in Hekelingen. In eerste instantie werd bedacht dat het gebouw op de plek van de oude lagere school aan de Schoollaan zou moeten worden gebouwd. Burgemeester Bliek bewerkstelligde destijds dat het gebouw waarvan de grote zaal ook gebruikt zou gaan worden als gymnastiekzaal voor de kinderen van de nieuwe lager school, naast deze Prinses Marijkeschool aan de Lede verrees. In het gebouw werden ook kleedruimtes en douches gemaakt, waarvan in eerste instantie ook de spelers van VV Hekelingen gebruik konden maken. De velden van de voetbalvereniging waren toentertijd direct achter het verenigingsgebouw annex dorpshuis gelegen, maar de vereniging had toen zelf nog geen kantine en kleedruimtes op die plek.

Hekelinger dhr. Zoeteman had destijds een vooruitziende blik. Hij kocht de grond waarop het Dorpshuis later zou worden gebouwd. Eind zestiger jaren werd de grond voor het symbolische bedrag van één gulden verkocht aan de Stichting Verenigingsgebouw Hekelingen. Bouwkosten van het in 1968 door de firma Steenbergen gebouwde houten Dorpshuis bedroegen toentertijd 287.000 gulden. Onder de Hekelingse bevolking werd destijds 2500 gulden voor de bouw ingezameld. Inmiddels is het Dorpshuis een spil in de Hekelingse gemeenschap. Vele verenigingen hebben er hun thuishonk en ook voor allerhande feesten en bijeenkomsten wordt veel gebruik gemaakt van het gebouw en bijbehorende faciliteiten.

Wethouder Struijk feliciteerde vanmiddag gebruikers en bestuur van het Dorpshuis en overhandigde namens het gemeentebestuur een cheque van 500 euro. Hij benadrukte in zijn toespraak het belang van dit gebouw voor de gemeenschapszin in het dorp Hekelingen. Dorpshuis voorzitter Sas bedankte op zijn beurt de gemeente Nissewaard voor de hulp in de aanloop naar de bouw van het nieuwe Dorpshuis. De wekelijks in het gebouw repeterende Hekelingse muziekvereniging TOGIDO, speelde een serenade voor de Hekelingers en hun Dorpshuis. 

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant