Afbeelding
Foto: logo

De man die de kampregels veranderde…

Cultuur 120 keer gelezen

Tijdens netwerkgelegenheden met ondernemers dreigt het al snel de kant op te gaan wie de meeste winst maakt, het snelst groeiende bedrijf of de mooiste auto heeft. Voor je het weet ontstaat er theatraal gedrag. Maar achter de muren van ieders hart schuilen vaak de meest aangrijpende verhalen. Commerciële gesprekken kunnen zich dan zomaar omturnen in pastorale gesprekken. Dat is vaak veel interessanter.

Zo had ik destijds een bijzonder gesprek met een ondernemer over wat hem gevormd had. Zijn vader had zoveel meegemaakt dat dat ook een stempel op zijn leven had gedrukt. Wat was er gebeurd? De opa van mijn gesprekspartner was consul in Indonesië geweest. Dat gaf een bepaalde status aan de familie. Maar tijdens de tweede wereldoorlog werden Nederlanders door de Japanse bezetter als vijandelijke buitenlanders gezien. Hierdoor kwam zijn vader in een jappenkamp terecht. Daar was sprake van een harde en wrede behandeling, soms met de dood tot gevolg. Zijn vader maakte de afschuwelijkste ontberingen mee. Mannen van boven de 25 jaar werden in lange rijen recht tegenover de mannen van onder de 25 jaar gezet. Ze kregen de opdracht om zo hard mogelijk op elkaars gezicht te slaan. Deed iemand dat niet, dan werd zo'n iemand vreselijk afgeranseld. Maar… zijn vader weigerde te slaan. Als enige. Na een afranseling werd hij enkele dagen in een 'menshole' gegooid, waar je alleen gehurkt in kon zitten. Een tweede keer weigerde zijn vader opnieuw, maar nu was hij niet meer de enige die weigerde. Hij kreeg twee medestanders. Opnieuw kwamen ze in een menshole terecht. Later deden grote groepen niet meer aan deze vernedering mee, waardoor de Japanners hiervan afzagen. Jaren later kwam dit aan de orde op de begrafenis van zijn vader. Hij werd bekend als 'de man die de kampregels veranderde…'.

Deze geschiedenis had een dusdanige impact op deze ondernemer gehad, dat het hem telkens stimuleerde om op cruciale momenten zijn stand in te nemen en karakter te tonen. Net zoals zijn vader, die de geschiedenis inging als 'de man die de kampregels veranderde'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant