Afbeelding

Ontdek je sterke punten bij MY college!

Column 94 keer gelezen

Een groot fris logo zie ik aan de gevel van de school als ik richting de receptie loop. "Goedemiddag meneer Vingerling" zegt de conciërge. M'n bezoek was blijkbaar al aangekondigd. "Zeg maar Cees" geef ik als antwoord. Ik ben te gast bij MY college, een groeiende school voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (VMBO). Directeur Ruud Vet komt enthousiast aanlopen, een topper die het verschil maakt in het onderwijs. Vóór zijn komst in 2013 stond de continuïteit van de school nog ter discussie. Nu is het aantal nieuwe leerlingen gegroeid van 43 naar 112 eerstejaars scholieren met in totaal zo'n 325 leerlingen. "Om klanten te hebben moet je met leerlingen, ouders en medewerkers kunnen praten" vertelt Ruud, "je moet van mensen houden, dan krijg je klanten". Dat zijn we snel eens.

Ruud was als twintiger al op jonge leeftijd hoofdonderwijzer met ontheffing van de minister. Nu hanteert hij op 'zijn' school een programma om de unieke talenten van leerlingen te ontwikkelen. "Hoe kun je nu aan iemand van 14 jaar vragen wat hij of zij later wil worden?" stelt hij, "Eerst moeten de leerlingen hun talenten ontdekken. Laat ze op 17 of 18-jarige leeftijd maar een veel beter gefundeerde keuze maken". Hij heeft gelijk. Het klassikaal onderwijs is achterhaald. Het is het einde van het tijdperk 'gelijke monniken, gelijke kappen'. We kunnen niet allemaal hetzelfde gaan doen. Passie en aanleg moeten bij elkaar passen. Ieder kind kan iets goeds en vindt iets leuks. Juist dat moeten ze eerst ontdekken. Laat ze ervaren wat er in de wereld te koop is.

Binnen MY college kunnen leerlingen kennismaken met een wereldkeuken, een fotostudio of gitaarspelen. Van robotica tot media, vormgeving en ICT. Compleet met een naschools programma, workshops en huiswerkbegeleiding. Leerlingen van MY college worden geïnspireerd om zoveel mogelijk rendement te halen uit hun sterke punten. De droom van MY college is een nieuw pand compleet afgestemd op hun visie. Met een variatie aan ruimten en contacten met bedrijven. Dat gaat er zeker van komen, let maar op!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant