Afbeelding

Politiek Zuid-Holland wil winkels ‘t liefst in het centrum

Politiek 214 keer gelezen

Regio -  In de aanloop naar de Statenverkiezingen heeft de stemwijzer www.MijnStemhulp.nl de politieke partijen in Zuid-Holland een aantal stellingen voorgelegd.

De stelling van vandaag: de winkels in het centrum van plaatsen en steden hebben de voorkeur boven perifere detailhandel.

ChristenUnie – helemaal eens
Detailhandel in de periferie trekt de detailhandel onnodig verder uit de centra en verplaatst vooral werkgelegenheid en verkeer.

D66 – neutraal
D66 is niet principieel tegen perifere detailhandel, maar vindt wel dat deze een duidelijke meerwaarde moet hebben ten opzichte van een vestiging van diezelfde winkel in een stads- of dorpscentrum.

GroenLinks – eens
Er is al veel leegstand, nieuwe winkels kunnen terecht in bestaande panden. Wanneer dat niet mogelijk is kunnen nieuwe locaties worden gerealiseerd in de binnensteden of dorpskernen op plaatsen die goed bereikbaar zijn met fiets en openbaar vervoer.

Jezus Leeft – helemaal eens
Detailhandel moet weer terugkomen in kleinschalige verspreid liggende winkels.

PvdA – helemaal eens
De PvdA wil dat de provincie samen met gemeenten zorgt voor goede winkels in het centrum van de steden en dorpen. Een aantrekkelijke centrum bevordert de economie en is noodzakelijk om goed en prettig te kunnen leven.

Partij voor de Dieren – helemaal eens
Grootschalige detailhandel passen niet in het centrum van steden en plaatsen, vanwege de overlast die dat met zich meebrengt in dorpen en steden. De voorkeur gaat uit naar uit naar bestaande (leegstaande) bedrijfspanden.

PVV – neutraal
De PVV steunt de komst van grote winkelcentra buiten de stadscentra.

SP – eens
Om de leefbaarheid en kwaliteit van stads- en dorpscentra op peil te houden en oneerlijke concurrentie tegen te gaan is de SP tegen perifere detailhandel.

SGP – eens
De SGP is het eens met de stelling en vindt dat winkels in centra de leefbaarheid ten goede komen. Voor perifere detailhandel gelden speciale, terughoudende, regels.

Verenigde Lokale Partijen Zuid-Holland – helemaal eens
Dit is zeker juist. Het bevordert het leefklimaat in de gemeentelijke/stedelijke centra.

VVD – neutraal
De VVD wil dat de provincie de gemeenten stimuleert de bouw van winkels en nieuwe winkellocaties met elkaar af te stemmen en zoveel mogelijk te werken aan winkelgebieden met een regionale functie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant