Afbeelding
De fossiele botscherf van een menselijke schedel.

Steentijdschedel gevonden op Maasvlaktestrand

Actueel 125 keer gelezen

Maasvlakte - Op het Maasvlaktestrand is in januari opnieuw een stukje menselijke schedel gevonden. Het lijkt om fossiel botmateriaal te gaan. De Universiteit van Groningen onderzoekt de ouderdom van de fragmenten. Bij eerdere vondsten van menselijk bot op het Maasvlaktestrand bleek het om schedelfragmenten uit de Steentijd te gaan van zo'n 9.000 jaar oud. Of er verband is tussen de twee op het strand gevonden schedelstukken blijkt mogelijk na het onderzoek.

Oervondst

Een Schiedamse familie vond op 1 januari de fossielen tijdens een wandeling. Ze plaatste foto's van hun vondst op Oervondstchecker.nl. Twee jaar geleden vond een amateur paleontoloog op het Maasvlaktestrand  het eerste stukje mensenschedel dat later zo'n 9000 jaar oud bleek te zijn. In die periode, de middensteentijd, leefden in het gebied waar de Maas in zee stroomt jager-verzamelaars.  Het resultaat van het onderzoek naar de ouderdom van het recent gevonden stukje schedel is mogelijk begin maart bekend.

Verdronken jachtkamp

Een van de meest spectaculaire vondsten is een verdronken jachtkamp van jager-verzamelaars van zo'n 9.000 jaar geleden. Het werd aangetroffen in de bodem van de Yangtzehaven, zo'n 20 meter onder het wateroppervlak. Het kamp is dermate goed bewaard gebleven dat uit afvalresten viel af te leiden waar de jager-verzamelaars het hele jaar door van leefden. Dat varieerde van vis en vlees tot noten, zaden en wortels.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant