Een bijzondere aanblik: een rij buiten gisteravond. Foto: S. Keetelaar.
Een bijzondere aanblik: een rij buiten gisteravond. Foto: S. Keetelaar.

Foto Update: Texmex - einde van tijdperk

Actueel 904 keer gelezen

Spijkenisse – Vanavond vanaf 18.00 uur gaan de deuren van Texmex open voor het laatste optreden in zijn bestaan. Met de programmering van een Localz Party staan maar liefst 11 bands op het podium. Veel mensen lijken deze laatste avond te gebruiken om afscheid te nemen en (jeugd)herinneringen op te halen. Op Facebook hebben zich meer dan 300 mensen aangemeld en dus meer dan er in de zaal past. En daarmee komt een einde aan een tijdperk en een ontmoetingsplek voor jongeren.

Het gebouw aan de Vredehofstraat heeft de nodige instanties en instellingen onderdak geboden. Ooit een was het een school en een pastorie. In de jaren erna werd er muziek- en dansles gegeven in gebouw ‘t Kontakt. Daarna stond het een tijd leeg. Totdat 15 jongeren in 1980 het pand kraakten en bij de gemeente eisten dat er een jongerenhonk in gevestigd mocht worden.\

In 1981 kregen ze toestemming en in 1983 opende café Ignition zijn deuren. Een gezellige, maar weinig toepasselijke naam: er mocht namelijk geen alcohol geschonken worden. Vervolgens werd zaal 1 geopend met een bar waar alcohol gekocht kon worden en nog belangrijker: een podium waar beginnende bands optraden en konden repeteren. In 1990 kreeg het pand de naam Texmex, in 2008 werd nog het 25-jarig jubileum gevierd.

De activiteiten die tot nu plaatsvonden in TexMex verhuizen. De jamsessies gaan naar het Centrum voor de Kunsten en worden, net als nu, op donderdagavond gehouden. De gemeente compenseert de sluiting van Texmex door vijf keer per jaar een poppodium te organiseren in de kleine zaal van het nieuwe theater, onder de naam Noisez. De jongeren zijn minder enthousiast dan de gemeente. Immers, de frequentie is lager, de kosten zijn hoger. Texmex ligt voor deze avond nog aan de Vredehofstraat 12-14.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant