Afbeelding

Erik Meerkerk behaalt NK-brons in Garderen

Sport 83 keer gelezen

Garderen - Chris Maas heeft de handelingen van Erik Meerkerk (foto) tijdens het districtskampioenschap van Zuid-Holland voor 50-plussers in Hardinxveld-Giessendam nauwlettend in de gaten gehouden. De Zuidlander muisde aldaar immers weg uit de groep met daarin ook Maas om vervolgens naar de DK-titel te demarreren.

Met die wetenschap trok de Dordtenaar van DRC de Mol naar de Veluwe en wilde dit tijdens het NK-Masters 50-plus in Garderen niet weer laten gebeuren. Erik Meerkerk was gebrand om de nationale titel mee te nemen naar de Kerkweg in Zuidland. Toen Chris Maas en Lars Rietveld (WTC Woerden) uit Oudewater het bal met nog 30 kilometer voor de wielen openden, onderkende Erik Meerkerk (PRC Delta) het gevaar door met succes de oversteek naar de twee klassenbakken te maken. De drie koplopers hadden elkaar snel gevonden, zagen de voorsprong zienderogen groter worden en lieten zich met een maximale voorsprong van 45 seconden op hun naaste achtervolgers zoals de Elburger Wim Junte (De IJsselstreek) en Jos van der Horst (De Maaskant) uit Nijmegen niet meer verrassen. Meerkerk probeerde met een ferme demarrage de sprint nog te ontlopen, maar het was uiteindelijk Chris Maas, die voor Lars Rietveld en Erik Meerkerk naar de nationale driekleur mocht snellen.

De Hagenaar Robert Koppers heeft de nationale titel bij de 30-plussers voor zich opgeëist. De renner uit de Pijnackerse formatie Restore Cycling reageerde in de 93 kilometer lange rit op de Veluwe met nog 35 kilometer voor de wielen samen met Bob Jonkheer (De Bollenstreek) uit Lisse op een aanval van de actieve Scheveninger Rikkie Dijkhuizen (De Spartaan) en de Fries Klaas Jan Kin. De vier gaven, geolied ronddraaiend, de voorsprong van een halve minuut niet meer prijs. De achtervolgende groep met daarin Emiel van Dijk uit Hellevoetsluis kwam bij het ingaan van de 6.2 kilometer lange ronde nog wel terug tot 25 seconden, maar het viertal kon zich uiteindelijk opmaken voor de sprint. Dijkhuizen probeerde met een demarrage de spurt nog te ontlopen. Maar de sluwe Robert Koppers onderkende het gevaar, sprong erop en erover en snelde net als in 2008 naar de nationale titel door achtereenvolgens Rikkie Dijkhuizen, Bob Jonkheer en Klaas Jan Kin achter zich te laten. Emiel van Dijk bolde als veertiende over de streep. ‘Achteraf had er meer in gezeten, had moeten reageren op Dijkhuizen of later op Koppers. Maar met slechts drie koersen in de benen wist ik niet in hoeverre ik de 93 kilometer zou kunnen verteren,’ aldus de Hellevoeter, die aanstaande zaterdag kilometers gaat maken in de 200 kilometer lange Jan Jansen Tour Classic.

Dan Rolandus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant