Afbeelding

Dierenbescherming praat met gemeente

Actueel 65 keer gelezen

Regio - De Dierenbescherming Rijnmond stelde begin november een ultimatum aan de 20 aangesloten gemeenten. In een brandbrief liet ze weten dat ze voor 1 december een reactie wilde hebben van de gemeenten: ze moesten aan hun wettige, financiële verplichtingen voldoen, anders zou de Dierenbescherming binnen 2 jaar geen dieren meer kunnen opvangen. Inmiddels is het overleg met de gemeente Spijkenisse op gang gekomen.

In gebreke
Het is zover gekomen, aldus de organisatie, omdat gemeenten niet of nauwelijks voldoen aan de wettelijke verplichting om de eerste veertien dagen van de opvang van een dier en de overige kosten zoals medische behandeling te betalen. Ook de gemeenten Spijkenisse en Bernisse blijven in gebreke: de eerstgenoemde droeg volgens de Dierenbescherming in 2011 € 9.491,45 bij terwijl het volgens haar berekening € 81.346,68 had moeten zijn. Bernisse betaalde €1.327,49, terwijl het € 13.384,44 had moeten betalen.

Doordraaien in 2013
Wethouder Jan Willem Mijnans: ‘Wat mij verbaasde in de brief van de Dierenbescherming waren de aanmerkelijk grote verschillen in de bedragen, deze geluiden waren nieuw en wij willen dan ook graag wat meer inzicht krijgen in de gehele materie. Om die reden heeft de Dierenbescherming een brief ontvangen van de aangesloten gemeenten, ondertekend door de betreffende burgemeesters met daarin onder andere het verzoek om in ieder geval gedurende 2013 door te draaien in de huidige situatie. We zijn ons bewust van onze wettige verplichting maar ook wij moeten snijden in deze tijden van crisis’.

Serieus genomen
Rinus Hitzert, directeur van Dierenbescherming Rijnmond: ‘Op dit moment is de situatie zo dat wij een afspraak gemaakt hebben om op korte termijn met de gemeenten om te tafel te gaan zitten. Dat zal begin van het volgend jaar zijn, dus over een paar weken. Wij zijn blij met de actie die we genomen hebben en met de positieve reacties van de aangeschreven gemeenten en de manier waarop zij het oppakken; dat had ook anders kunnen zijn. In tegenstelling tot voorheen voelen wij ons zeker serieus genomen. We zijn dan ook zeer benieuwd waar de komende besprekingen toe zullen leiden’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant