Foto: MM-fotografie.nl
Foto: MM-fotografie.nl

Spijkenisse Festival: Back To Square One

Actueel 212 keer gelezen

Spijkenisse - Een dikke 20 jaar geleden waren Michel Goené, Niels Slotboom, Peter Moonen en Brian Feenstra nog net geen 20.Gek van muziek en eigenwijs genoeg om eigen nummers te willen schrijven. ‘We hadden toen zo iets van wat de anderen kunnen, kunnen wij ook’, zegt Peter Moonen. Onder de naam Dutchman hebben ze een jaar of vijf, zes eigen Engelstalige nummers gebracht. En met succes. In 1993 wonnen ze de Grote Prijs van Spijkenisse en ze stonden zelfs een paar keer in het voorprogramma van Golden Earring. Ook traden ze op in Polen tijdens een groot festival met 40.000 bezoekers.’ We hadden zelfs een eigen fanclub’.

Naast het spelen van eigen nummers, vonden de jongens het ook leuk om covers te spelen. Dat deden ze onder de naam John Doe. ‘We zongen covers van verschillende artiesten, maar er zat ook een blokje U2 in’. In 2008 besloten ze om als project een U2 coverband op te richten, omdat ze merkten dat er bij de nummers van U2 meer passie in hen zat dan bij de andere nummers. U2 by In the Name of was geboren. Ook met deze opzet waren de mannen enorm succesvol. ‘Het enige is dat als een nieuw project succesvol is, we het oude moeten afstoten omdat we er geen tijd meer voor hebben’. Met U2 by In the Name of hebben ze ook meegedaan aan de Dommelsch Clash of the Cover Bands.

Met Sunday Bloody Sunday, I will follow, Pride en Still haven’t found what I’m looking for wist de band de bezoekers van Paradiso te overrompelen. Giel Beelen bestempelde hen destijds als de beste U2 coverband. Tijdens de finale bereikten ze de achtste plaats. Het succes vanU2 by In the Name of heeft een gigantische vlucht genomen. Vorig jaar stond de band op het Spijkenisse Festival en brak met 7500 bezoekers het dag record. De poorten werden zelfs gesloten. ‘We hadden zelf voor de grap twee beveiligers mee genomen om naast de limo te lopen waarmee we het terrein opkwamen. We kregen er nog zes bij’.

Eigen nummers
Voor een muzikant is er niks leukers dan eigen nummers te schrijven en te hopen dat deze aanslaan bij het publiek. De mannen waren hier druk mee bezig en vroegen Reggy Barra of hij belangstelling had. Peter: ‘Hij had de nummers nog niet eens gehoord, maar zei direct ja’ . De reactie van de groep zelf was: ‘Waar beginnen we aan?’ Dat werd dus aanpoten want de nummers moesten klaar zijn, maar ook de biografie en de website. Op het Spijkenisse Festival presenteren de mannen zich voor het eerst als Back To Square One, terug naar het begin.

Back To Square One
‘Het past wel bij ons’, vertelt Peter. ‘Alles wat we in de afgelopen 20 tot 25 jaar hebben meegemaakt is terug te vinden in onze nummers. De teksten gaan over ons, over ons verlaten en wat we meemaken zowel als muzikant als privé’. Mochten ze al twijfels gehad hebben over deze stap, dan is dat voorbij sinds het optreden op het Vlaardinger Festival. Na hen trad Hans Dulfer (de vader van Candy) op. Zijn reactie bij het zien van In The Name of was: ‘al die energie die jullie er in staken, daar kan ik niet tegen op’. Hij vond het een fantastisch optreden en raadde de mannen aan om eigen werk ten gehore te brengen. Ze hadden er genoeg energie voor. ‘Als je een dergelijk compliment krijgt, weet je dat je goed bezig bent’, besluit Peter. Wel wil hij benadrukken dat U2 by In the Name of ook blijft bestaan.

Wie niet wil wachten tot 25 augustus, kan een drietal nummers beluisteren via de website: http://www.backtosquareone.nl

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant