Anneke Stans vertelt tijdens de dodenherdenking Heenvliet het verhaal van haar moeder. Foto: Annelies Vrinten
Anneke Stans vertelt tijdens de dodenherdenking Heenvliet het verhaal van haar moeder. Foto: Annelies Vrinten Foto: Annelies Vrinten

Ingetogen 4 mei herdenking Heenvliet

Algemeen 1.131 keer gelezen

Heenvliet - Gisteren vond er aan de Van Blankensteinstraat in Heenvliet een herdenking plaats bij het oude woonhuis van de familie Van Blankenstein.

Deze familie vormde voor de oorlogsjaren de ruggengraat van de Joodse gemeenschap op het dorp en waren begaan met anderen. Zo hadden zij Rachel Goudsmit in huis genomen, omdat zij niet in staat was goed voor zichzelf te zorgen.

Op 28 oktober 1942 is de familie Blankenstein opgehaald voor transport naar de concentratiekampen gezet. Tijdens de herdenking vertelde Anneke Stans het verhaal van haar moeder, Corrie Stans - Meijer, die er als klein meisje van vijf jaar getuige van is geweest, hoe de Van Blankensteins werden opgehaald door Duitse soldaten bij hun winkel. Anneke vertelde dat haar moeder niet begreep, welk lot de familie en Rachel te wachten stond, maar wel dat ze vond dat de soldaten heel grof waren. Ook vond het meisje het naar dat deze mensen niet eerst naar huis mochten om wat spullen op te halen. Dit heeft veel indruk achtergelaten op Corrie. Nu, woont Corrie al 63 jaar in de straat die naar het echtpaar is vernoemd.

Anneke droeg na het ooggetuigeverslag nog een gedicht op over de vervolging van miljoenen mensen.

Na het leggen van bloemen door de Seniorenvereniging Bernisse en de Heeren van Heenvliet werd er na de Taptoe twee minuten stilte in acht genomen. Hierna werd het Wilhelmus gezongen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant