Ook in Hellevoetsluis heeft de voedselbank een supermarktvorm.
Ook in Hellevoetsluis heeft de voedselbank een supermarktvorm. Foto: Wil van Balen

Veranderingen op komst bij Voedselbank

Algemeen 1.640 keer gelezen

Belang van Nissewaard en Lijst Verweij wilden de antwoorden op de door hen gestelde vragen over de bejegening door het bestuur van de Voedselbank in de commissie bespreken. Tijdens de raadsvergadering was daar geen meerderheid voor, maar door het aanvragen van een actualiteitendebat en de steun van een groot deel van de fracties, kon het debat toch plaatsvinden.

Voorafgaand aan het debat werden drie verklaringen voorgelezen van cliënten en vrijwilligers. Anonieme verklaringen worden normaal gesproken niet toegestaan, maar de namen van de personen waren bij diverse raadsleden bekend, zodat ze nu voorgelezen konden worden. Gezondheidsproblemen, maar vooral de angst voor represailles zorgden er voor dat de mensen zelf niet durfden te komen. De vergadering wordt immers in beeld en geluid vastgelegd. Ook spraken twee ex-cliënten en een huidige cliënt in. De verhalen en de emoties die daarbij om de hoek kwamen kijken schetsen een beeld waarin angst en het gebrek aan menselijkheid de boventoon voerden. Voor de vrijwilligers was er niets dan lof maar de houding van de coördinator en zijn vrouw werden en worden als niet prettig ervaren. Nu Petra € 20,00 per maand extra krijgt voor rookwaren, is ze begin februari per direct uit de voedselbank gegooid. ‘Je moet je leefgeld volledig opmaken, doe je dat niet dan heb je geen recht op een pakket.’ Ook Shirley werd de voedselbank uitgezet omdat ze meer leefgeld kreeg. ‘Mijn bewindvoerder kreeg te horen dat hij mij meer leefgeld moest geven, maar daardoor heb ik geen recht meer op een pakket, dat ik eigenlijk niet kan missen.’ Anita Verweij gaf aan dat een cliënt € 5.200 aan spaargeld mag hebben en dat niet gedwongen kan worden dat bedrag op te maken. Ook wees ze erop dat mensen met chronische problemen een toiletpas kunnen aanvragen die een wettelijke status heeft en waarmee ze het recht krijgen op toiletgebruik. Petra moet nu naar een garagebedrijf gaan om gebruik te kunnen maken van het toilet. ‘Ik vind het mensonterend’, zei ze, haar tranen amper bedwingend. Haar hulphond voelt aan dat er problemen zijn en probeert steun te geven. Ze maakt haar verhaal af maar verlaat de zaal voor het debat begint. 

Dat er regels moeten zijn begrijpt een ieder, maar een beetje menselijkheid is ook gewenst. Of zoals één van de cliënten zegt ‘Laat eens een glimlach zien.’ In de stromende regen in de wachtrij staan, niemand doet het voor zijn plezier. Ze hebben de pakketten nodig, al zegt één van de insprekers dat het soms moeilijk is om een keuze te maken: laat hij zijn zoon met een beperking alleen buiten om zijn pakket te halen in de wetenschap dat hij hem moet gaan zoeken zodra hij buiten komt of haalt hij maar geen pakket op en heeft hij weer een week honger. Vrijwilligers die bij warm weer de cliënten in de wachtrij water willen geven, worden teruggefloten. De cliënten moeten maar zelf een flesje water meenemen.

Léon Soeterboek kon zijn ergernis niet verhullen. ‘We hebben heftige verhalen gehoord waarin angst regeert. Ik vind het een schoffering van kwetsbare mensen dat je als coalitiepartijen weigert om hierover te praten.’ Volgens de aangesproken partijen was dat omdat ze meer informatie wilden hebben.

De voedselbank herkent en erkent de problemen, zo zegt de wethouder, wat bij diverse raadsleden de vraag oproept wanneer dat dan gebeurd is. Volgens de wethouder is door de toegezegde veranderingen duidelijk dat de voedselbank erkent dat er problemen zijn. 

Door de voedselbank is aan de wethouder gemeld dat er diverse vrijwilligers opgeleid zullen gaan worden om de intake gesprekken te houden. Op die manier zien de cliënten ook andere personen. Ook is de voedselbank in gesprek met Voedselbanken Nederland over het houden van een tevredenheidsonderzoek. Er worden tevens twee personen van buiten de organisatie aangetrokken als onafhankelijk klachtenfunctionaris. Overigens stelt de voedselbank dat er maar één klacht via de officiële route is ontvangen. Wat verklaarbaar is want als je een klacht over een bepaald persoon bij datzelfde persoon moet indienen, laat je het wel uit je hoofd.

Op 25 april gaat de raad op bezoek bij de Voedselbank. Dan kunnen de raadsleden ook aan het bestuur vragen stellen om meer duidelijkheid te krijgen in de bedrijfsvoering. De wethouder merkt op dat er geen investeringen gedaan zullen worden om te zorgen dat de cliënten onder een afdak kunnen schuilen, omdat het iedere maand weer afwachten is of de voedselbank nog op de locatie kan blijven. Er staat immers woningbouw gepland op de huidige locatie. Een nieuw pand is nog niet gevonden. Nel Gort (CDA) vraagt om wel te zorgen voor een pand met voldoende ruimte zodat er geen conflicten ontstaan doordat mensen te dicht op elkaar zitten. 

Lijst Verweij en Belang van Nissewaard laten zich op dit moment ook informeren over de supermarktvorm zoals in Rotterdam al plaatsvindt. Ook VVD-raadslid Alex Seesing verwijst naar Rotterdam als hij vraagt of de methode die gehanteerd wordt nog wel passend is voor deze tijd. Dat ziet de wethouder duidelijk niet zitten want het kost miljoenen. Het voordeel van een dergelijk systeem is dat mensen aan de hand van een puntensysteem de artikelen kunnen pakken die ze nodig hebben. En daarmee wordt de wens van inspreker Wilco vervuld want waarom krijgt iemand die alleen is net zo veel broden of andere artikelen als iemand met een gezin. En een moslim krijgt dan geen varkensvlees aangeboden. Willem Heijdacker (PvdA) die zelf vijf jaar vrijwilliger is geweest bij de Voedselbank Spijkenisse bestrijdt dat laatste. ‘Ik zorgde er voor dat die mensen hallal vlees kregen.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant