Ria en Arjen overhandigden het eerste exemplaar aan wethouder Mijnans.
Ria en Arjen overhandigden het eerste exemplaar aan wethouder Mijnans. Foto: Foto-OK.nl

Spijkenissers van Elders

Algemeen 942 keer gelezen

Spijkenisse - Gisteravond nam wethouder Jan-Willem Mijnans namens de verhinderde wethouder Jeroen Postma het eerste exemplaar in ontvangst van ‘Spijkenissers van Elders.’

Spijkenissers van Elders is het menselijk gezicht achter 65 jaar migratie naar het vroegere boerendorp, dat mede door de nieuwkomers uitgroeide tot de kleurrijke new town van vandaag. Het boek geeft bovendien een inkijk in de wijze waarop grote bedrijven zoals Esso en Verolme hun personeelstekorten oplosten: door actief personeel van elders te werven en een vooruitstrevend huisvestingsbeleid te voeren.

Bij de ouders van Ria Berkhout stonden veel boeken in de kast over het oude Spijkenisse. Zo ontstond bij Ria het idee dat er eigenlijk een boek zou moeten komen over de mensen die naar Spijkenisse zijn gekomen. Wat waren hun drijfveren? Het idee sudderde voort tot ze kennis maakte met Arjen Tevel. Hij had voor een kennisje de familiegeschiedenis vorm gegeven en dat leidde tot de vraag van Ria of hij haar kon helpen om een boek vorm te geven over immigratie naar Spijkenisse.

Arjen zei direct ja. ‘Ik had op dat moment tijd genoeg en het sloot ook aan bij mijn werkverleden.’ Arjen heeft in Spijkenisse op wat toen nog het arbeidsbureau heette gewerkt, kent diverse bedrijven en wat misschien belangrijker is, kent ook de verhalen van de nieuwkomers. ‘In de jaren 60 gingen collega’s van me naar Spanje of Italië om daar mensen te werven voor de bedrijven in de Botlek.’

Door de komst van de vele nieuwe werknemers, groeide Spijkenisse. In die tijd ontstond Spijkenisse-Noord omdat de bedrijven hun werknemers woonruimte aanboden als ze hier heen kwamen. Zo ontstonden bijvoorbeeld de Shell en de Esso wijken.

Arjen: ‘Spijkenisse is door de komst van die werknemers kleurrijk geworden. Een kwart van de inwoners heeft een migratieachtergrond.’ ‘Het was wel zoeken naar wie we in het boek wilden opnemen’, geeft Ria aan. ‘Uiteindelijk hebben we besloten om te kijken wie er na de Tweede Wereldoorlog hierheen is gekomen.’ Als eersten kwamen Rotterdammers en Groningers. Spanjaarden, Turken en Surinamers volgden. Ook vluchtelingen en Oost-Europeanen vonden hun plek in Spijkenisse. In 25 interviews vertellen de nieuwkomers over de achtergronden van hun migratie. Ook staan er in het bouw verhalen over de opbouw van Spijkenisse en de economie.

Na de presentatie van hun plannen aan leden van het Erfgoedplatform, ontstond er bij het streekarchief belangstelling voor het boek. De interesse heeft er toe geleid dat het streekarchief de eindredactie en de vormgeving heeft verzorgd en het boek uitbrengt als deel van een serie over Voorne-Putten. ‘Er wordt wel eens lacherig gedaan over de geschiedenis van Spijkenisse want wat stelt het nu voor. Alles wat vooroorlogs is wordt afgebroken’, zo gaf Bob Benschop van het Streekarchief aan. ‘En nu wordt ook de Molenwei gesloopt. Het lijkt er op dat Spijkenisse zicht iedere keer een nieuw uiterlijk aanmeet.’ Sinds de gemeentelijke herindeling heeft de gemeente ook oude panden binnen de grenzen maar geschiedenis is meer dan gebouwen. Geschiedenis bestaat ook uit immaterieel erfgoed, tradities en de vele verhalen van de mensen. En voor die verhalen heeft het streekarchief altijd interesse. Want die verhalen wordt de geschiedenis zichtbaar die je niet uit dossiers kunt halen.

Het boek is voor € 14,95 te koop bij het streekarchief, de Oudheidkamer (Boekenberg), bij Primera Plateau en Bruna.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant