Niet voor iedereen zijn cadeautjes iets vanzelfsprekends.
Niet voor iedereen zijn cadeautjes iets vanzelfsprekends. Foto: pixabay.com
Rubriek kinderombudsman

December: een leuke maand met een rauw randje

Algemeen 486 keer gelezen

Het sinterklaasseizoen is weer begonnen. En daarmee de periode vol feestdagen. Voor veel kinderen is dit een leuke tijd: de intocht van sinterklaas, pakjesavond, kerstonbijt op school, een kerstboom in de woonkamer, cadeautjes bij kerstavond en een feestelijk oud en nieuw. Toch is dit niet voor alle kinderen vanzelfsprekend.

In Nederland groeit 1 op de 13 kinderen op in armoede. In de gezinnen van deze kinderen is er niet genoeg geld om van rond te komen. Met de huidige energiecrisis zullen er nog meer gezinnen financieel onder uit gaan. Dat gebeurt al. Een deel van deze kinderen gaan zonder ontbijt naar school. Een cadeautje rondom de feestdagen zit er dan zeker niet in.

Kinderen hebben recht op een dak boven hun hoofd, een goede gezondheid en bescherming tegen kindermishandeling en discriminatie. Dit staat in het Kinderrechtenverdrag. Deze rechten komen in het gedrang als een kind in armoede leeft. De gemeente heeft, net als het Rijk, de verplichting om goed voor álle kinderen te zorgen. De gemeente moet ouders ondersteunen als zij het zelf niet kunnen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door een uitkering te verstrekken. En nu door ook een energietoeslag uit te keren. Maar is het genoeg?

Om de pijn van armoede te verzachten zijn er in Nissewaard armoederegelingen speciaal voor kinderen en jongeren. Je vindt ze op https://www.nissewaard.nl/werk-en-inkomen/werk-en-inkomen_to/minima.htm Zo is het mogelijk om een bijdrage te ontvangen zodat kinderen kunnen sporten of een muziek instrument leren spelen. Ook is de Rotterdampas voor een lager tarief te krijgen, ook met OV-tegoed. Dan zijn er ook nog allerlei mooie initiatieven vanuit Nissewaard. Bijvoorbeeld de voedselbank of de Speelgoedbank Zuid-Hollandse Eilanden.

In 2021 deed de kinderombudsman onderzoek naar de gemeentelijke armoederegelingen voor kinderen. Dit was niet in Nissewaard, maar de uitkomsten zijn voor iedere gemeente relevant. De belangrijkste conclusie: de regelingen zijn te onbekend. Daarom dat ze er in deze rubriek nog een keer aandacht voor vraag. En de regelingen zijn ook behoorlijk ingewikkeld om aan te vragen. Extraatje010 noemt 13 regelingen die een gezin kan aanvragen. 13! Ondanks alle inzet, roep de kinderombudsman de gemeente nogmaals op om het eenvoudiger te maken voor mensen die het het moeilijkst hebben!

‘Kinderen en jongeren zijn vaak creatiever dan volwassenen, merk ik. Daarom ben ik benieuwd naar jouw mening. Heb jij een idee hoe de gemeente deze gezinnen in armoede nog beter kan ondersteunen? Laat het me weten! Je kunt mij mailen op: info@kinderombudsmanrotterdam.nl of gratis bellen op: 0800 2345 111 (op werkdagen tussen 09:00 & 16:00). Appen kan ook via 06 58 07 3580.’

Uit de krant

Uit de krant