Foto: Niels Braal
Foto: Niels Braal

Erepenning Brielle voor Zuidlandse Riet de Leeuw van Weenen

Algemeen 996 keer gelezen

Op zondag 26 juni werd Riet de Leeuw van Weenen, na haar eigen boekpresentatie ‘Joods leven in Brielle’ over de geschiedenis van de Joodse bevolking van Brielle, aangenaam verrast. Wethouder Bert van Ravenhorst overhandigde haar, na het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar van het boek, de gemeentelijke erepenning. 

De gemeentelijke erepenning van de gemeente Brielle wordt al vanaf 1986 uitgereikt aan personen of groepen die zich op basis van vrijwilligheid zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente Brielle. 

Riet de Leeuw van Weenen een zeer actieve vrijwilligster en zeer bevlogen vrouw, die zich met heel veel bevlogenheid en betrokkenheid inzette voor het levend houden van de herinneringen aan de Joodse inwoners van dit eiland. De inwoners die in oktober 1942 werden gedeporteerd door de Duitse bezetter en niet veel later in concentratiekampen werden vermoord. Van de 45 Joodse bewoners van Voorne-Putten, de meesten woonachtig in Brielle, is er niemand teruggekomen. Deze meest afschuwelijke gebeurtenis uit de geschiedenis van ons eiland, en van ons hele land, wordt door de inspanningen van Riet de Leeuw jaarlijks in Brielle gememoreerd. 

Wethouder van Ravenhorst sprak namens de door corona getroffen burgemeester zijn toespraak uit. ‘Het is de grote verdienste geweest van Riet de Leeuw van Weenen, dat zij de Joodse gemeenschap in Brielle en in de andere kernen op Voorne-Putten een gezicht heeft gegeven. Letterlijk, als we rond 27 oktober jaarlijks bij de herdenking de namen noemen bij de foto’s van de in de oorlog vermoorde Joodse inwoners. Maar ook figuurlijk, door alles uit te zoeken wat er over en rondom de Joodse inwoners van Brielle nog bewaard is gebleven en gedocumenteerd. Ruim 40 jaar lang heeft Riet de Leeuw van Weenen haar vrije tijd besteed aan dat onderzoek. Zij is daardoor de superdeskundige geworden als het gaat om informatie over de geschiedenis van de Joodse inwoners die op dit eiland, in deze stad, woonden.’

De enorme inzet van Riet de Leeuw van Weenen heeft al eerder twee mooie publicaties opgeleverd. Maar het boek dat zondag gepresenteerd is, mag worden beschouwd als haar Magnus Opus, haar meesterwerk. De werkuitgave ervan besloeg liefst twee delen, samen bijna 1500 pagina’s en rijk geïllustreerd. Het nu gepresenteerde boek is behoorlijk ingekort. ‘Wat een ongelooflijke inspanning is daarvoor geleverd. En hoe ongelooflijk belangrijk dat deze informatie en documentatie over de Joodse gemeenschap gedurende de laatste eeuwen op dit eiland is uitgezocht en vastgelegd.’

‘De enorme toewijding die Riet de Leeuw hierin heeft gestopt, kan door niemand ooit geëvenaard worden. Je hebt je hele hart en ziel in het onderzoek gestopt en bovendien je hele gezin ingeschakeld om het allemaal op papier te krijgen en vorm te geven. De stad Brielle, maar ook Voorne-Putten als eiland, mag jou enorm dankbaar zijn voor deze geweldige prestatie, die jij bovendien geheel vrijwillig en in eigen tijd hebt verricht. Tientallen jaren lang’, aldus de wethouder namens de burgemeester. 

Vermeld zij ook nog dat Riet de Leeuw van Weenen al jarenlang bestuurslid is van de stichting de Oude Sjoel en zich bovendien vrijwillig inzet voor allerlei activiteiten, die maar enigszins op de Joodse geschiedenis betrekking hebben, zoals tentoonstellingen, rondleidingen en voordrachten. Bijzonder was haar grote betrokkenheid bij de Stolpersteine die op diverse plaatsen liggen. En natuurlijk de jaarlijkse herdenkingen die zij organiseert. 

.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant